Hospodářský dvůr Plaského kláštera

Plzeňská, 331 01, Plasy, Tel.: +420 373 322 174, plasy@plzen.npu.cz
Plasy/Muzea / Galerie - Plasy




Hlavní hospodářský dvůr cisterciáckého kláštera v Plasech byl zřízen přímo u klášterního kostela a prelatury. Jeho současná podoba je barokní, existuje však zřejmě od vzniku kláštera ve 12. století. Objekty jsou opuštěny a rychle podléhají zkáze.

V rámci celkové rekonstrukce hospodářského dvora se rekonstruují převážně barokní historické budovy jako je severozápadní stáj (pozdější lihovar), vozová kolna, jihozápadní stáj, hlavní hospodářská budova, opatská konírna, sádky a ovčín. Stavební práce prováděné společností GEMA ART GROUP a.s. budou ukončeny v roce 2015.

Stavební práce rozkryly zajímavé situace dokumentující dějiny objektu. Ve varně byl objeven původní keramický obklad stěn z roku 1912, pod podlahami se skrývaly dvě pivovarské studny a soustava historických odvodňovacích kanálů. V mlýnici někdejšího klášterního mlýna byl nalezen barokní krb a pozoruhodné dobové hygienické zařízení – kamenný prevét. Ke zcela mimořádným nálezům patří dvojice parních strojů z počátku 20. století. Tyto mechanismy byly před bezmála padesáti lety zasypány a zabetonovány v jejich původním umístění – v pivovarské strojovně – a takto se dochovaly v téměř kompletním stavu. Stroje budou zakonzervovány a prezentovány v rámci připravovaných expozic. 

Hospodářský dvůr

Expozice zaměřené především na dějiny stavební kultury na našem území budou v objektech instalovány v průběhu roku 2014. Bývalá mlýnice a část historické pivovarské kotelny budou využity pro proměnné výstavy. Návštěvníkům zde budou představovány především tradiční stavební technologie a řemeslnické postupy. V jednotlivých objektech bude vytvořeno zázemí pro předvádění a výuku stavebního řemesla a vzniknou tady i zážitkové dílny zaměřené na řadu "hands-on" aktivit, tedy činností, které lze vyzkoušet vlastníma rukama. Návštěvníci tak budou mít možnost vytvořit si vlastní cihlu, otesat kámen, sestavit zmenšeninu skutečného krovu, seznámit se se zpracováním vápna atd.

V areálu bude k dispozici přednáškový sál s příslušným zázemím. V nově adaptovaných prostorech najde své místo i plaská městská knihovna, která bude čtenářům zpřístupňovat také tituly odborné knihovny CSD zaměřené na historické stavitelství.

  Otvírací dny Čas
leden-březen otevřeno jen pro předem objednané skupiny  
duben So-Ne, státní svátky 10:00–16:00
květen-červen Út-Ne 10:00–16:00
červenec-srpen Út–Ne 9:00–17:00
září So-Ne, státní svátky 10:00–16:00
říjen So-Ne, státní svátky 10:00-16:00
listopad-prosinec otevřeno jen pro předem objednané skupiny  
Pozn.: V čase 11:45 - 12:45 je polední přestávka.
Hospodařský dvůr 30 -50 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz