Hornické muzeum Hrob a prohlídková štola Lehnschafter

Komenského, 417 04, Hrob, Tel.: +420 774 376 038, hornickemuzeum@volny.cz
Hrob/Muzea / Galerie - Hrob




Štola Lehnschafter se nachází nad obcí Mikulov směrem k vlakovému nádraží.

Návštěvník si zde může vybrat jednu ze čtyř připravených tras. Každá prohlídková trasa je jinak časově náročná a čas strávený v podzemí tak bude od jedné do tří hodin.

Ve starém mikulovském rudném revíru se nachází celá řada důlních děl z 13 - 19.století.Štola Lehnschafter je však jedno z nejrosálejších a nejstarších důlních děl v Mikulově.V této štole se těžila stříbrná ruda již od 13.století a těžba zde skončila kolem roku 1851. Štola je z velké části ražena ručně,to znamená želízkem a mlátkem.V pozdějších letech se těžba přesunula do spodních pater a důl se tak rozrostl o dalších 10 pater do hloubky.Celkem má důl 12 pater a je bezmála 250 metrů hluboký. Obnova celého dolu je sice nereálná,ale stále se pracuje na zprovoznění dalších částí štoly Lehnschafter a postupně je doplňováno důlní zařízení a dolu se tak vrací původní podoba.

Na obnově tohoto dolu se od roku 1988 podílelo nespočet zájemců z řad nadšenců a jíných zájemců o báňskou historii. Z velké části byl však tento důl obnoven z prostředků členů České speleologické společnosti základní organizace 4-02  ze které vznikla nová ZO 4-04. V této ZO se od roku 1992 také vystřídalo mnoho členů i pouhých pomocníků. Z někdejší ZO 4-04 zbyl jen Pavel Chaloupka, který jako předseda, zakladatel a hnací motor této původní party lidí i nadále v tomto dole dál pracuje a zná zde v tomto dole snad každý kámen. Z někdejších členů se někdo někdy přijede podívat a společně krátce zavzpomínáme na čas strávený hluboko v podzemí. V roce 2012 přišla do naší ZO nová krev a tak bylo pokračováno již v dlouho připravovaném projektu na zpřístupnění dolu pro veřejnost. V dole byla dokončena započatá práce na úpravách podlah, byla vybudována pokladna a důl byl spuštěn zkušební provoz, zpočátku jen na objednávku přez telefon. Záhy se však přišlo na to, že provozovat tento důl tímto způsobem je zcela nereálné a na dole je nutné fungovat každý den od 8.00 do 20.00 a někdy i déle. Od roku 1988 bylo v dole zdarma odpracováno asi 14,000 hodin a proinvestováno 540,000 kč a stále je nutné každý rok investovat nemalou částu na zajištění nepřetržitého provozu. Protože nemáme žádného sponzora tak je jeho provoz dále zajištěn pouze z vybraného vstupného.

Trasa A

Prohlídka hlavní přístupové štoly s pohledem do některých hloubení a do vrchních dobývek.
Na prohlídkové trase A si návštěvník může prohlédnout hlavní přístupovou chodbu, ze které je možné vidět několik dobývek. Dále je na této štole vidět různý způsob ražení této části štoly a také je zde možnost spatřit několik krápníků, letopočtů a jiného důlního značení. Tato trasa je vhodné pro menší děti. Také je reálná možnost potkat zde permoníka nebo Sv.Barboru. Pokud bude dostatek vody, tak je možnost spuštění vodotěžného stroje. Dále se jde pod větrací šachtu, kde prohlídka končí.

Trasa B

Prohlídka hlavní přístupové štoly s pohledem do některých hloubení a do vrchních dobývek z 16 - 18 stol. .Dále následuje prohlídka důlního zařízení na hloubeních s možností vlastnoručního praní rudy v prádle z roku 1568. Délka prohlídky 90 min.

Trasa C

Okružní prohlídka hlavní přístupové štoly s pohledem do některých hloubení a do vrchních dobývek z 16 - 18 stol. .Dále následuje prohlídka hloubení s prostorem pro středověká čerpadla a prohlídka důlního zařízení na hloubeních s možností vlastnoručního praní rudy v prádle z roku 1568.
Délka prohlídky 120 min.Tato prohlídka je vhodná především pro ty zájemce , kteří mají zájem projít si skutečné středověké prostory a poznat tak v jakých podmínkách se v dole pracovalo. Na tuto trasu je velice vhodné vzít si na sebe něco na ušpinění.

 
Celková prohlídka tras A‚B‚C‚D

Návštěvník si může dohodnout i celkovou prohlídku všech dosud zprůchodněných tras.Prohlídku všech tras ABCD je vhodné dohodnout po poslední normální prohlídce. To znamená zhruba po 18.00. Tímto se stává tato prohlídka časově neomezená. Průvodce  může zájemci tuto trasu zkrátit nebo zvolit trasu tak, aby byl zájemce schopen trasu pohodlně projít. Cena bude stanovena na místě , dle časového plánu.

Prohlídky ostatních částí dolu

Prohlídku ostatních částí dolu je vhodné dohodnout po poslední normální prohlídce. To znamená zhruba po 18.00. Tímto se stává tato prohlídka časově neomezená.Cena bude stanovena na místě , dle časového plánu.

  Otvírací dny Čas
celoročně Po–Ne 10:00–18:00

Pozn.: Hornické muzeum Hrob je mimo provoz, ale štola v Mikulově je otevřena normálně.

Trasa A 30 - 70 Kč
Trasa B 50 - 100 Kč
Trasa C 70 - 140 Kč
Ostatní prohlídky 70 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz