Gorillaz


Gorillaz je britská hudební uskupení založené v roce 1998 Damonem Albarnem ze skupiny Blur a Jamiem Hewlettem, grafikem komiksové knihy "Tank Girl". Kapelu tvoří čtyři virtuální (komiksové) postavy: 2D, Murdoc, Noodle a Russel. Jejich hudba je na pomezí mnoha stylů.

Gorillaz je britská hudební uskupení založené v roce 1998 Damonem Albarnem ze skupiny Blur a Jamiem Hewlettem, grafikem komiksové knihy "Tank Girl". Kapelu tvoří čtyři virtuální (komiksové) postavy: 2D, Murdoc, Noodle a Russel. Jejich hudba je na pomezí mnoha stylů.

Jedná se v podstatě o alternativní rock s celou řadou dalších vlivů, včetně hiphopu, electra, popu atd.

Eponymní debutové album vydané v roce 2001 bylo extrémně úspěšné, prodalo se ho více než sedm milionů kopií. Rovněž bylo nominováno na Mercury Prize, avšak nominace byla na žádost kapely stažena.

Druhého alba nazvaného "Demon Days" se veřejnost dočkala v roce 2005. V hitparádách bodovaly singly „DARE“, „Dirty Harry", „Kids With Guns" a zejména úspěšný pilotní singl „Feel Good Inc.", ve kterém hostovali legendární hiphopeři De La Soul. V Británii byla tato deska pětkrát a v USA dvakrát platinová, zároveň si vysloužila hned pět nominací na Grammy. Proměnili však jen jedinou, zvítězili v kategorii „Best Pop Collaboration with Vocals". Na slavnostním ceremoniálu vystoupily tyto komiksové postavičky společně s pop divou Madonnou.

V poslední době se hodně spekuluje nad tím, zda Gorillaz svou činnost ukončili nebo ne, ale podle posledních informací se zdá, že v lednu 2009 by se opět měli sejít ve studiu a začít nahrávat další, velmi očekávanou třetí desku. Doposud Gorillaz prodali přes 15 milionů alb.

(Zdroj: T-Music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz