Gerard Butler

Datum narození: 13.11.1969 / Místo narození: Paisley, Skotsko, Velká Británie

Skotský herec, bývalý právník, ale také muzikant a svalnatý idol mnoha žen Gerard Butler je právě v nejlepší fázi herecké kariéry, kdy jde z titulu do titulu. V roce 2014 to byly filmy Jak vycvičit draka 2 a Dynamo, na rok 2015 je plánováno dokončit hned pět dalších projektů – Hunter Killer, London Has Fallen, Manhunt, Point Break a Thunder Run. Rok poté by měly vzniknout ještě filmy Geostorm a Gods of Egypt. Kromě filmování je zván na mnoho společenských a propagačních akcí po celém světě. Herectví se mu zalíbilo už ve 12 letech, kdy ve známém divadle Kings Theatre v Glasgow debutoval v muzikálu Oliver. Proslavil se hlavní rolí ve Fantomovi opery, kde využil i svůj drsně rockový hlas, a především jako Leonidas ve filmu 300: Bitva u Thermopyl.

Gerard James Butler, 188 cm vysoký rodák z Glasgow se narodil jako syn Margaret a Edwarda Butlerových. Spolu se svým starším bratrem a sestrou byl vychováván v Paisley (Skotsko), rodném to městě jeho matky. Několik let také strávil v Kanadě.

Jeho rodiče se rozvedli, ještě když byl malé dítě. On i sourozenci pak vyrůstali výhradně pod vedením matky, která se později znovu vdala. Se svým otcem neměl žádný kontakt až do šestnácti let. Jejich blízký vztah však neměl dlouhého trvání, neboť když bylo Butlerovi dvacet let, jeho otec zemřel. Odešel studovat na Glasgowskou univerzitu práva. Díky tomu, že byl otevřený a společenský a mohl se také pyšnit výbornými sociálními schopnostmi, se stal prezidentem školní právnické společnosti.

Později začal vést jakýsi dvojí život. Přes den se zaučoval jako koncipient v jedné právnické společnosti a po večerech zpíval po barech se svojí skotskou rockovou kapelou Speed.

Jeho herecká kariéra začala, když ho v jedné londýnské kavárně oslovil herec a režisér Steven Berkoff a nabídl mu roli v divadelní inscenaci Shakespearovy hry Coriolanus. Z právnické firmy ho mezitím propustili pro problémy s alkoholem, a tak se Butler definitivně rozhodl opustit právnickou kariéru ve prospěch herectví. Později si zahrál také postavu Marka Rentona v jevištním zpracování Trainspottingu (1996).

Následovala série menších filmových rolí, přičemž debutoval filmem PANÍ BROWNOVÁ (1997). Během natáčení, právě když trávil volnou chvíli se svou matkou, zachránil malého chlapce, který se topil v nedaleké řece. Za to mu byl udělen Certifikát statečnosti od Royal Humane Society.

Následovala další malá role v bondovce ZÍTŘEK NIKDY NEUMÍRÁ (1997) a TALE OF THE MUMMY (1998) režiséra Russella Mulcahyho. První velkou příležitost mu nabídl až Wes Craven ve svém snímku DRACULA 2000. A zanedlouho následovala další velká role. Zahrál si legendárního hunského vojevůdce Attilu ve stejnojmenné televizní minisérii.

Dále ho můžeme vidět v muzikálu FANTOM OPERY (2004). Zahrál si rovněž v historické adaptaci anglického středověkého eposu BEOWULF: KRÁL BARBARŮ (2005). Jeho herecký profil má stoupající úroveň v úspěšných snímcích: 300: BITVA U THERMOPYL (2006), P.S. MILUJI TĚ (2007), ROCKnROLLA (2008).

(zdroj: CSFD.cz, autor: Roman "kikulin" Porteš)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz