Hanácké muzeum Cholina

Cholina, 783 22, Cholina, Tel.: +420 585 348 026
Cholina/Muzea / Galerie - Cholina




V muzeu je možno zakoupit upomínkové předměty obce, turistické karty "Cesty ke hvězdám" s motivy kostela a muzea a publikaci Paměti obce Cholina. 

Hanácké muzeum je zde provozováno od roku 1974 a jeho základ položily rekvizity místního ochotnického spolku z 50. let minulého století. Muzejní letáček hovoří o tom, že expozice Život vesnice na Hané nás provede ojedinělým vesnickým muzeem, které nás zavede do poměrně nedávné historie běžného života na Hané. Slibuje nám setkání s téměř tisícovkou předmětů všedního i nevšedního života na vesnici.

Hanácké vesnické muzeum

Začátek expozice tvoří stylizovaná obytná místnost s předměty denní potřeby, která pokračuje výstavou hanáckých krojů, sokolských a orelských uniforem. K vidění je zde i tradiční svatební koláč, nebo část sbírek známého cestovatele Emila Holuba, které daroval místní základní škole při své návštěvě obce. V neposlední řadě zde najdeme nejrůznější historické písemnosti, nebo archeologické nálezy z obce a okolí. Další prostory muzea jsou pak věnovány spíše technickým věcem. Návštěvník zde může vidět, jak se v minulosti pralo, jaké nástroje sloužily zemědělcům pro obdělávání polí a sklizeň, nebo z jakých lahví se pilo pivo nebo minerálka v minulém století. Úplný konec expozice potom obstarává originál opony ze Záloženské dvorany - ta byla zhotovena roku 1924 pražským akademickým malířem Daňkem.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ne
Popisky v jiném jazyce: ano
Doba prohlídky: 60 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna:  ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas
celoročně

Po–St

Út-Čt

8:00-12:00, 13:00-17:00

8:00-12:00, 13:00-16:00

8:00-12:00

Muzeum 30 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz