Geologický pavilon Prof. Františka Pošepného

17. listopadu, 708 00, Ostrava, Tel.: +420 597 325 392, geopavilon@vsb.cz
Ostrava/Muzea / Galerie - Ostrava




V Geologickém pavilonu jsou soustředěny a vystaveny mineralogické, petrografické, paleontologické sbírky a sbírky nerostných surovin.V současné době je vystaveno přibližně 15000 exponátů.

Historie sbírek sahá do roku 1849, kdy tehdejší Ministerstvo zemědělství a lesnictví c. k. Rakouska-Uherska zakoupilo pro nově vznikající Báňskou akademii v Příbrami a obdobnou školu v Leobenu v Rakousku mineralogickou sbírku, kterou rozdělilo rovným dílem mezi obě školy. V dalších letech byl sbírkový fond neustále rozšiřován zejména díky pedagogům, kteří na škole působili např. Prof. F. Pošepný, Prof. F. Ryba, Prof. A. Hoffmann.

V Příbrami se sbírky nacházely až do roku 1945, kdy byla akademie, již pod názvem Vysoká škola báňská, přestěhována do Ostravy.

Sbírkové expozice byly v Ostravě poprvé komplexněji vystaveny teprve v prostorách kolejí Jana Opletala v Ostravě - Hladnově v roce 1968 při příležitosti konání XXIII. Mezinárodního geologického kongresu v Praze. Své definitivní místo však získaly sbírky teprve v roce 1989 v areálu školy v Ostravě - Porubě.

Na rozvoji sbírek se podílely celé generace pedagogů, studentů a absolventů geologických kateder Vysoké školy báňské. Významná část sběrů pochází také z darů průzkumných a těžebních organizací domácích i zahraničních, stejně jako z výměn mezi domácími a zahraničními akademickými pracovišti.

  Otvírací dny Čas
Leden - Červen Po - Pá 8:00 - 19:00
Červenec - Srpen Po - Pá 8:00 - 15:00
Září - Prosinec Po - Pá 8:00 - 19:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz