George Michael

Datum narození: 25.6.1963 / Místo narození: Bushey, Hertfordshire, Anglie

První britský umělec, který měl v Top 3 celkem 6 singlů z jediného alba, nespočet prestižních ocenění, několik beznadějně vyprodaných koncertů na londýnském stadionu Wembley. Za některého umělce "mluví" hudba, za jiného hudba i čísla. George Michael, jedna z největších ikon britské populární scény, ovládá "řeč" hudby i čísel. Brilantně provedený pop na novém albu, potvrzuje George Michaela ve světové špičce.

První britský umělec, který měl v Top 3 celkem 6 singlů z jediného alba, nespočet prestižních ocenění, několik beznadějně vyprodaných koncertů na londýnském stadionu Wembley. Za některého umělce "mluví" hudba, za jiného hudba i čísla. George Michael, jedna z největších ikon britské populární scény, ovládá "řeč" hudby i čísel. Brilantně provedený pop na novém albu, potvrzuje George Michaela ve světové špičce.

George Michael se narodil 25. června 1963 jako Georgios Kyriacos Panayiotou v severním Londýně. Bylo mu pouhých sedmnáct let, když napsal skladbu Careless Whisper, o rok později založil svou první skupinu The Executive. Záhy však pochopil, že větší šance má spíše v duu – vytvořil ho se svým kamarádem z dětství Andrewem Ridgleym; název zněl WHAM!

Kariéra se rozeběhla bleskově – již v červnu roku 1982 vychází debutový singl Wham Rap! (Enjoy What You Do?), ale na třetím hitparádovém místě skončil až jejich druhý singl s názvem Young Guns (Go For It!). Na nejvyšších příčkách hitparády se nakonec umístilo všech deset následujících hitů a všechna čtyři alba rovnou na prvním místě. Kariéra jedné z komerčně nejúspěšnějších popových skupin osmdesátých let skončila v roce 1986.

Rozloučení s dvaasedmdesáti tisíci fanoušků proběhlo na koncertu ve Wembley. George Michael však už tu dobou slavil úspěchy na sólové dráze. Již dva roky před rozchodem se svým kamarádem Andrewem si vzpomněl na svou první píseň Careless Whisper a vydal ji na sólovém singlu – překvapivě zabodovala na první hitparádové příčce a stala se jednou z nejhranějších rozhlasových písní osmé dekády.

Nemenší úspěch slavila i následující balada A Different Corner, stále zřetelněji prokazující Michaelovu nespornou vyzrálost, kterou potvrdil i duet s Arethou Franklin s názvem I Knew You Were Waiting (For Me). George byl prvním bílým zpěvákem, který natočil duet s první dámou soulu. Ještě další dva velice úspěšné singly (I Want Your Sex a Faith) stihl George připravit pro rok 1987, než se v listopadu konečně objevilo na trhu dlouho očekávané debutové album s názvem Faith, které vznikalo ve studiích v Londýně a v Dánsku. Kariéra adolescentního popového idolu z dua Wham! byla zapomenuta, George Michael si rychle dokázal najít nové, mnohem vyspělejší publikum – na obou březích Atlantiku se prodalo přes 15 milionů desek, což v obou hudebních velmocích vyneslo album Faith na první příčky tamních hitparád, stejně jako šest následujích singlů: I Want Your Sex, Faith, Father Figure, One More Try, Monkey a Kissing A Fool. Komerční ohlas navíc zakrátko následovalo odborné ocenění v podobě Grammy Awards za nejlepší album, dvě ceny Ivora Novella pro Skladatele roku a Mezinárodní hit roku za skladbu Faith a prvenství v kategoriích Mužský vokalista v oblasti pop/rock, Mužský vokalista v oblasti soul/R&B a Nejlepší album v oblasti soul/R&B při American Music Awards. Těžko pak někoho překvapí, že následné turné, které začalo v únoru 1988 na proslulém tokijském stadionu Budokan a přes Austrálii a Evropu se vrátilo do Severní Ameriky, bylo po celém světě beznadějně vyprodané. A to ani nemluvě o legendárním koncertu Nelson Mandela Freedom na stadionu Wembley, na nějž si George Michael v červnu odskočil ze svého turné, aby zde jako jedna z hlavních hvězd večera zazpíval tři své písně.

Už v září se na trhu objevilo jeho nové album Listen Without Prejudice, uvedené předcházejícím singlem Praying For Time. Už od této skladby byl zřetelný Michaelův hudební posun – deska zněla syrově, velmi osobně, texty se nesly ve stále filozofičtější rovině, hudebně pak oscilovaly od klasiky šedesátých let, přes černý rytmus až k jazzové náladě. Většina z nich šla přímo proti zažitým hitparádovým trendům. O to překvapivější bylo umístění na první příčce britské hitparády a úspěchy singlových skladeb Waiting For That Day, Heel The Pain a Cowboys & Angels. Michaelu Georgovi ještě nebylo třicet, když byl zařazen po bok svých dávných idolů - Arethy Franklin, Eltona Johna a Stevieho Wondera. Takový život už si zaslouží být literárně zpracován – autobiografii vydal George Michael ještě v témže roce ve spolupráci s Tonym Parsonsem pod názvem Bare. Jestliže umístění singlu Cowboys & Angels z poslední desky až na dně první padesátky nejúspěšnějších skladeb podle některých škarohlídů signalizovalo Georgeův ústup z hvězdných pozic, pak nejpádnější odpovědí bylo v listopadu 1991 vydání dueta s Eltonem Johnem; píseň Don’t Let The Sun Go Down On Me byla natočena na jednom z Michaelových koncertů ve Wembley a stala se dalším celosvětovým hitem číslo jedna; veškerý výtěžek z jeho prodeje byl věnován na Domov pro postižené AIDS.

Hitparádový návrat na nejvyšší pozice nebyl výjimkou. O pět měsíců později to potvrdil hit Too Funky z desky Red Hot And Dance (výtěžek z tohoto alba šel opět na podporu léčby nemocných AIDS). Too Funky se stala nejhranější skadbou roku 1992, k čemuž nemalou měrou přispěl i výtečný videoklip, který režíroval George Michael ve spolupráci s proslulým módním návrhářem Thierrym Muglerem. Přesně o rok později obsadilo první příčky květnové hitparády na tři týdny Five Live EP, které obsahovalo i duet s Queen a Lisou Stansfield, natočený v roce 1992 na koncertě Freddie Mercury Tribute. Veškerý výdělek šel opět na charitu, tentokrát na Freddie Mercury Phoenix Trust. Stále se však očekávala nová regulérní dlouhohrající deska, namísto toho v říjnu roku 1993 přinesly palcové titulky deníků po celém světě senzační zprávu: GEORGE MICHAEL PŘED SOUDEM! Zpěvák žaloval svou nahrávací společnost Sony Music Entertainment, kterou vinil z omezování jeho tvůrčí svobody a neochoty akceptovat jeho nové hudební směřování. O devět měsíců později prohlásil soud za vítěze gramofonovou firmu. George podal odvolání, takže se proces nakonec táhnul až do roku 1995, kdy bylo zpěvákovi konečně umožněno rozvázat smlouvu se Sony Music Entertainment a sepsat nový nahrávací kontrakt. Celosvětovou smlouvu uzavřel George Michael s Virgin Records. Pouze ve Spojených státech měla jeho desky vydávat společnost SKG Music, kterou založili Steven Spielberg, David Geffen a Jeffrey Katzenberg.

V době soudních tahanic pochopitelně žádné nové nahrávky George Michaela nevycházely, i jeho koncertní vystoupení byla velmi sporadická. K výjimkám patřila 1. prosince 1993, v den světového boje proti AIDS, účast na benefičním koncertu pod záštitou Lady Diany. Vystoupení se zúčastnila řada předních pěveckých osobností, včetně Micka Hucknalla. Koncert přenášela televize do celého světa a výtěžek dosáhl několika milionů dolarů. Znovu se pak George na veřejnosti objevil až koncem roku 1994, kdy na prvním ročníků předávání cen MTV European Music v Berlíně zazpíval svou vůbec první novou píseň po třech letech – a skladba Jesus To A Child měla u televizního publika obrovský úspěch, což po jejím vydání na singlu potvrdily závratné prodeje, které jí v lednu roku 1996 vynesly na první příčky hitparád. Hvězdná popularita George Michaela však neupadala ani v mezidobí. V lednu 1995 byla skladba Careless Whisper zvolena posluchači londýnské rozhlasové stanice a čtenáři hlavního londýnského večerníku jako nejlepší nahrávka všech dob, sám Michael pak jako Nejlepším mužský vokalista. O rok později převzal George cenu Capital Radio pro Nejlepšího mužského vokalistu. A to přitom již tři roky nevydal jedinou novou skladbu!

Teprve 13. května 1996 se publikum konečně dočkalo – na trhu se objevila první deska vydaná u společnosti Virgin Records, natočená v Londýně, aranžovaná a produkovaná samotným Georgem Michaelem. Dostala název Older. Zlatou nebo platinovou se nakonec stala v 34 zemích, jen ve Velké Británii byla platinová pětkrát! Album obsahovalo jedenáct nových písní, včetně následně velkých mezinárodních hitů Jesus To A Child, Fastlove, Spinning The Wheel, Older, Star People 97 a You Have Been Loved. Všechny obsadily první nebo druhou příčku hitparád. Navíc videoklip k Fastlove byl nejžádanější skladbou na MTV v roce 1996.

Na začátku října 1996 George poprvé po pěti letech uspořádal samostatný koncert – nejprve vystoupil v přímé přenosu Radia 1, následovalo vystoupení v pořadu Unplugged hudební televize MTV. Na obou koncertech zazněly písně jako Father Figure, One More Try, Waiting For That Day, Freedom 90, Fastlove a Older, oba uzavírala gradující píseň Star People, která v obou případech spontáně zvedla lidi ze sedadel. Návštěvnost prvního z nich byla limitována dvěma sty místy, druhá pak nepřesáhla pět set diváků. Návštěvníky byli vítězové nejrůznějších soutěží, z nichž většina se do Londýna slétla ze všech koutů světa, stejně jako přizvaní pěvečtí hosté. George Michael dodnes považuje oba koncerty za nejvýznamnější ve své kariéře. V roce 1996 rozšířil George svou sbírku prestižních ocenění o sošku Brit Awards v kategorii Nejlepší britský umělec a o třetí cenu Ivora Novella pro Skladatele roku. Že nešlo o nikterak mylnou volbu dokázalo 8. září vydání čtyřskladbového EP s názvem You Have Been Loved, které v hitparádě debutovalo na druhé příčce, což z Georgea Michaela učinilo vůbec prvního britské umělce, který měl v Top 3 celkem 6 singlů z jediné desky!
Byl největší čas začít rekapitulovat. Však také 24. listopadu 1997 vydala Georgeova původní nahrávací společnost pod názvem If You Were There dlouho očekávanou kolekci největších hitů skupiny Wham! O týden později na to zareagovala i společnost Virgin Records a na trhu se objevila reedice alba Older, obohaceného o druhý, šestiskladbový disk s názvem Upper. Disk obsahoval interaktivní prvky umožňující fanouškům prostřednictvím internetu přístup na Georgeovy webové stránky, k videu a fan klubu. Obě desky opět zazářily na prvních příčkách hitparád - nastal ideální čas na vydání kompilace toho nejlepšího z Michaelovy sólové kariéry. Společnost Sony Music Entertainment tak učinila v listopadu 1998 pod názvem Ladies And Gentlemen. Album v předvánočním čase na celých osm týdnů obsadilo vrcholky albových hitparád na obou březích Atlantiku (jen ve Velké Británii se stalo osminásobně platinové), což představovalo přes 2 miliony prodaných desek.

Skvěle se Michael rozloučil i se starým tisíciletím - hitparádovým hitem As v podobě duetu s Mary J. Blige, původně z repertoátu Stevieho Wondera, a retrospektivním albem Songs From The Last Century, obsahujícím mimo jiné i píseň Roxanne z repertoáru Stinga či Sinatrovu klasiku Where Or When. V červnu roku 2000 se v hitparádě objevil jeho nový duet If I Told You That, tentokrát s Whitney Houston. Zbýval jen návrat na pódium. K tomu došlo během obřího benefičního koncertu NetAid na stadionu Wembley. K Michaelovi se zde přidal gospelový sbor a dvacet tanečníků, na závěr jeho vystoupení pak v písni Freedom 90 všech sedmdesát tisíc diváků.

V roce 2003 jako by se kruh uzavřel. George Michael urovnal veškeré spory se společností Sony Music a po deseti letech s touto společností opět podepsal smlouvu. 23. ledna 2004 se objevil pilotní singl Amazing a 15. března se na trh dostalo dlouho očekávané album Patience.

(Zdroj: osobnosti.cz)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz