Fatboy Slim

Datum narození: 31.7.1963 / Místo narození: Bromley, Anglie

Quentin Leo Cook, jak zní jeho skutečné jméno, se narodil 31. července 1963. Tento  hudebník rád experimentuje na poli bigbeatu, hip hopu, rocku nebo rythm & blues a veřejnost ho zná především jako DJ. Už za dob studií pomalu začal pronikat do hudebního světa. Nejprve s kamarádem založil časopis Peroxide, věnující se punku a posléze přešel k hudbě prakticky.

Quentin Leo Cook, jak zní jeho skutečné jméno, se narodil 31. července 1963. Tento  hudebník rád experimentuje na poli bigbeatu, hip hopu, rocku nebo rythm & blues a veřejnost ho zná především jako DJ. Už za dob studií pomalu začal pronikat do hudebního světa. Nejprve s kamarádem založil časopis Peroxide, věnující se punku a posléze přešel k hudbě prakticky.

Nejprve usedl za bubny v kapele Disque Attacka na vysoké škole, kde studoval sociologii a politiku, začal koketovat s povoláním DJe. V roce 1985 zakládá spolu s Paulem Newtonem kapelu The Housemartins, mezi jejichž známější skladby patří např. Happy Hour. Kapela se ale v roce 1988 rozpadla, protože každý z členů mířil k jinému stylu hudby. V této době Cook potkává producenta Simona Thortona, se kterým dodnes spolupracuje.

V roce 1989 vychází jeho první úspěšný sólový singlBlame It on the Bassline, který vznikl ve spolupráci s MC Wildskim, budoucím členem Beats International. Tuto kapelu založil Cook později a ve složení s Lesterem Noelem, Lindou Lakton, D. J. Baptistou a Andym Boucherem vydávají Let Them Eat Bingo. Toto album obsahovalo singl Dub Be Good to Me, který byl později napaden za duplikaci některých partů z písně The Guns Of Brixtonod The Clash.

Později se Cook dává dohromady s Ashley Slaterem a společně pod formací Freakpower v roce 1994 vydávají Drive Thru Booty, z něhož pochází sing lTurn On Tune In Cop Out. Část songu později použila firma Levi´sve své velmi nákladné reklamní kampani.

Vstup mezi hudební elitu pro Fatboye Slima nastává v roce 1996, kdy vydává Better Living Trought Chemistry. O dva roky později vychází další studiové album You've Come a Long Way, Baby, které v USA získává platinu a v Británii dokonce trojnásobnou platinu. Následují i další úspěšná alba Halfway Between the Gutter and the Stars (2000), Palookaville (2004) a v roce 2009 se ve spolupráci s Davidem Byrnem připravuje Here Lies Love.

(Zdroj: T-Music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz