Farrah Fawcett

Datum narození: 2.2.1947 / Místo narození: Corpus Christi, Texas, USA

Během 70.let ztělesňovala sexsymbol. Ženy jí záviděly, dívky ji napodovaly a všichni muži na světě po ní toužili. Krásná herečka Farrah Leni Fawcett se narodila 2. února 1947 v Corpus Christi v Texasu jako mladší ze dvou dcer. Matka byla ženou v domácnosti a otec pracoval v ropném průmyslu. Její rodina měla anglické, indiánské a francouzské předky.

Během 70.let ztělesňovala sexsymbol. Ženy jí záviděly, dívky ji napodovaly a všichni muži na světě po ní toužili. Krásná herečka Farrah Leni Fawcett se narodila 2. února 1947 v Corpus Christi v Texasu jako mladší ze dvou dcer. Matka byla ženou v domácnosti a otec pracoval v ropném průmyslu. Její rodina měla anglické, indiánské a francouzské předky.

Navštěvovala farní školu sv.Patrika v Corpus Christi, v roce 1965 dokončila vyšší školu a poté začala studovat na University of Texas v Austinu, kde také roku 1969 promovala z oboru mikrobiologie. Během studií se v prvním ročníku stala školní královnou krásy a následně se její fotka dostala do hereckého rejstříku v Hollywoodu. Díky tomuto úspěchu si jí všiml filmový agent a dostala od něj nabídku k tomu, aby se přestěhovala do L.A. a zkusila své stěstí ve filmovém průmyslu.

Díky atletické postavě se na začátku své kariéry uplatňovala především jako modelka v reklamách na spotřební zboží (zubní pasta Ultra-Brite nebo šampon Wella Balsam). Debutovala rolí v seiálu I DREAM OF ANNIE. V roce 1969 si zahrála ve francouzské komedii MUŽ,KTERÝ SE MI LÍBÍ s Jeanem-Paulem Belmondem. Poté získala svou první výraznější roli ve filmové adaptaci románu MYRA BRECKINRIDGE od spisovatele Gora Vidala. Následovalo hostování v seriálech OWEN MARSHALL: COUNSELOR AT LAW nebo THE SIX MILLION DOLLAR MAN. Poté se až do roku 1975 objevovala především v televizních snímcích (INSIDE O.U.T, MURDER ON FLIGHT 502)a seriálech. Vyjímkou je pouze scifi snímek Michaela Andersona LOGANŮV ÚTĚK, kde si zahrála po boku Michaela Yorka.

V roce 1976 natočila televizní film CHARLIEHO ANDÍLCI a poté začala samozřejmě také natáčet seriál CHARLIEHO ANDÍLCI. V něm se objevila v roli soukromé vyšetřovatelky Jill Munroe, která spolu s dalšími dvěma vyšetřovatelkami (Kate Jackson, Jaclyn Smith) pracuje pro záhadného obhodníka. Seriál se stal hitem a pro Farrah představoval její největší úspěch, díky němuž získala status nového sexsymbolu 70.let. Za tuto roli byla i v roce 1977 nominována na Zlatý Glóbus. Na seriálu pracovala až do roku 1980.

Mezi její další snímky patří SATURN 3 s Kirkem Douglasem a Harveym Keitelem nebo komedie TAJNÝ ZÁVOD s Burtem Reynoldsem. Snímky ale bohužel propadly, jak u kritiky tak u diváků. V roce 1984 se objevila v televizním dramatu THE BURNING BED, kde ztvárnila týranou ženu. Její herecký výkon nadchl kritiky a byla za něj nominována na tři ceny Emmy. V roce 1986 opět potvrdila jak je herecky nadaná ve filmu EXTRÉMY. Film nemohl zůstat bez povšimutí kritiky a Farrah získala další nominaci, tentokrát však na Zlatý Glóbus. Několik dalších nominací získala za role ve snímcích NAZI HUNTER: THE BEATE KLARSFELD STORY a SMALL SACRIFICES. Poté se objevila například ve filmech NÁHRADNÍ ŽENA, TÁTA JAK MÁ BÝT nebo DĚTI PRÉRIE.

V roce 1997 si zahrála manželku Roberta Duvalla v dramatu APOŠTOL. Robert film také režiroval a objevila se v něm řada známých herců, jako Billy Bob Thorton a Miranda Richardson. Pro Farrah tato role opět představovala velký úspěch, neboť za ni byla nominována cenu Independent Spirit Award. Další významější role přišla v komedii legendárního režiséra Roberta Altmana DR.T A JEHO ŽENY, kde ztvárnila manželku Richarda Gerea. Snímek opět diponoval hvězdným obsazením, kde nechyběly hvězdy jako Helen Hunt, Laura Dern, Liv Tyler nebo Kate Hudson. Posledním snímkem Farrah byla komedie THE COOKOUT. Mimo jiné si také zahostovala v seriálech ALLY MCBEAL nebo SPIN CITY.

V letech 1973-1982 byla provdaná za herce Lee Majorse. V roce 1985 se jejím partnerem stal Ryan O´Neal a během jejich vztahu se jim narodil syn Raymond. V 70. a 80. letech úspěšně odolávala nabídkám fotit nahá, ale v 90.letech se nakonec nechala nafotit pro časopis Playboy (prodaly se 4 miliony výtisků tohoto čísla). Roku 1997 se také objevila v dokumentu PLAYBOY: FARRAH FAWCETT, ALL OF ME, čímž potvrdila svou pověst sex-idolu. Za zmínku určitě také stojí série fotek nafocených v roce 1976, z nichž jedna fotografie zachycovala Farrah v jednodílních plavkách a právě tato fotografie se stala nejprodávanějším pin-up plakátem všech dob. Podíly z prodeje tohoto plakátu jí vynesly dokonce více peněz než honoráře za CHARLIEHO ANDÍLKY. Kromě filmu se také občas věnovala hraní u divadla.

V roce 2006 byla herečce diagnostikována rakovina konečníku a tlustého střeva. Poté se podrobila operaci a chemoterapii. Z nemoci se vyléčila, ale za necelé čtyři měsíce u ní lékaři objevili maligní polyp. Následně se léčila v Německu. V dubnu letošního roku byla převezena zpět do USA a 7. května byl její stav vyhlášen za kritický. Před její smrtí ještě televizní stanice stihla uvést dokument mapující život Farrah, který sledovalo přes 9 milionů diváků, což jenom potvrzuje jak moc byla oblíbená. Dne 25.6. 2009 Farrah zemřela na jednotce intenzivní péče v Santa Monice v Kalifornii. Filmoví fanoušci na ni nicméně jen tak nezapomenou, protože během své pestré kariéry nám dokázala, že byla nejen mimořádně nadaná a talentovaná, ale také velmi kvalitní herečka.

(Zdroj: csfd.cz - Monika "nipandelm" Š.)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz