Eva Režnarová

Datum narození: 12.3.1961 / Místo narození: Ostrava, Československo

Herečka Eva Režnarová pochází z Ostravy, její otec byl právníkem, matka pracovala jako zdravotní sestra. V Ostravě také vystudovala gymnázium, jejím původním záměrem sice bylo pokračovat na medicíně, nakonec se ale rozhodla pro herectví a vystudovala DAMU v Praze (1984). Ještě za studií hostovala v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, zároveň odehrála několik menších rolí v televizi. Po absolutoriu na DAMU přijala angažmá v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (1984-1987), ale souběžně ještě pohostinsky účinkovala na jevišti pražského Národního divadla (Lucerna), kam měla původně po škole nastoupit.

V době olomouckého angažmá hrála také svou první filmovou roli a jako mladou Zdenu Janáčkovou jsme ji mohli vidět v životopisném snímku o Leoši Janáčkovi LEV S BÍLOU HŘÍVOU (1986).

Z Olomouce se vrátila do rodné Ostravy, kde sedm let působila v Divadle Petra Bezruče (1987-1994). Z řady výrazných příležitostí, které tu dostala, jmenujme alespoň hry Dáma není k pálení, Gazdina roba nebo Poprask na laguně.

V Ostravě také hrála v televizi, kde mimo jiné působila i jako hlasatelka. Značné vytížení v různých formách herectví Evu Režnarovou naplňovalo a dodnes na toto období vzpomíná ráda.Po nabídce z Vinohradského divadla přešla Eva Režnarová zpět do Prahy (1994) a na této scéně hraje dodnes.

Zaujala především v repertoáru konverzačních veseloher, uplatnění nachází ale i v dramatickém žánru (Ideální manžel, Scény z manželského života, Figarova svatba, Jistě, pane ministře, Král Jan), řadu let je populární fraška Brouk v hlavě, kde hraje postavu Luisy. Kromě Vinohradského divadla hostuje také na dalších pražských scénách, například ve Strašnickém divadle (Calypso, Julius Caesar, Oidipús Rex), pravidelně vystupuje na Pražském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností (Veselé paničky windsorské).Zatím poslední filmovou roli dostala Eva Režnarová v komedii STŮJ NEBO SE NETREFÍM (1998), častěji ale vystupuje v televizi, kde hrála v kvalitních adaptacích literárních předloh (KEAN, 1995; ARROWSMITH, 1997; MANŽELKA RONALDA SHELDONA, 2001). Hrála také v několika seriálech (NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE, 1998; ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, 2005; KRIMINÁLKA ANDĚL, 2008).

Jako statkářka se objevila v pohádce KOUZLA KRÁLŮ (2008), zatím naposledy se s ní diváci mohli setkat v retrospektivním seriálu VYPRÁVĚJ (2009).Kromě divadla a televize spolupracuje Eva Režnarová také s rozhlasem a věnuje se i dabingu, titulní postavu namluvila například ve filmu BRUTÁLNÍ NIKITA, její hlas zaznívá také ze zahraničních seriálů. Mimoto se věnuje i pedagogické činnosti a vyučuje na pražské konzervatoři. Eva Režnarová má jednu dceru.



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz