Rudolfinum Praha

Alšovo nábřeží, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 227 059 205, galerie@rudolfinum.org
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Rudolfinum Praha

galerie-rudolfinum-praha-1-1.jpg
Galerii Rudolfinum najdete ve stejnojmenné historické budově na Alšově nábřeží na hranicích Starého Města a Malé Strany. Je součástí České filharmonie, která sídlí ve stejné budově. Galerie funguje od roku 1994 a zaměřuje se na současné výtvarné umění, občas do expozice zařadí i něco z minulosti. Nedisponuje vlastními sbírkami, orientuje se na výstavy, organizování přednášek, seminářů a hudebních a filmových přehlídek.
Mapa - Rudolfinum Praha

Alšovo nábřeží, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 227 059 205
E-mail: galerie@rudolfinum.org
Web: http://www.galerierudolfinum.cz


Neorenesanční budovu Rudolfina postavili v roce 1884 architekti Národního divadla Josef Zítek a Josef Schulz. Stavba, projektovaná jako koncertní síň a galerie, prošla v letech 1989–1992 rekonstrukcí, která se dotkla především severního křídla, tedy výstavní části budovy.
Od svého vzniku do roku 2012 uspořádala Galerie Rudolfinum na 90 výstav českých i zahraničních umělců. Vystavena tu byla díla například českého fotografa Františka Drtikola, malířky a sochařky Adrieny Šimotové, francouzské sochařky Louise Bourgeois nebo americké pop artové legendy Andyho Warhola.

Kromě výstavních sálů velké galerie se tu nachází tři sály malé galerie, které jsou ideální pro komorní výstavy a akce menších rozměrů, jako jsou workshopy nebo promítání. Ve sloupovém sále Rudolfina je umístěna zrekonstruovaná kavárna, kde si v příjemném prostředí můžete vychutnat výbornou kávu.

K naplňování účelu pomáhá Rudolfinu i skvělé umístění nedaleko Uměleckoprůmyslového muzea, Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Tyto instituce společně tvoří přirozené kulturní a vzdělávací centrum.

V roce 1875 odstartovala výstavba nábřeží a již o rok později začala i stavba budovy Rudolfina v místech, kde za Rudolfa II. stávala jízdárna. Už od počátku byla stavba projektována jako místo, které bude vyhovovat jak potřebám symfonického orchestru, tak potřebám obrazárny. Nelehkého úkolu se ujali architekti Josef Zítek a Josef Schulz a společnými silami vytvořili přepychové víceúčelové kulturní centrum, které ve své době nemělo v Evropě konkurenci.

Budova Rudolfina byla slavnostně otevřena 7. února 1885. V roce 1919 se z ní stala Poslanecká sněmovna Československé republiky. Svému původnímu účelu začala budova znovu sloužit v dobách německé okupace. V roce 1992 pak byly její prostory zrekonstruovány architektem Karlem Pragerem a usídlila se tu Česká filharmonie a Galerie Rudolfinum.

Celoročně Čas
Út – St 10:00 – 18:00
Čt 10:00 – 20:00
Pá – Ne 10:00 – 18:00
Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce:  
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků: Angličtina.
Poslední návštěva: 17.30 hod.
Doba prohlídky: 30–60 min.
Počet návštěvníků pro průvodce:  
Počet návštěvníků pro vstup:  
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano

Fotografie a videa

Podobná místa
náměstí Zachariáše z Hradce, 588 56, Telč
Alšovo nábřeží, 110 00, Praha 1
Pražský Hrad, II. nádvoří, 110 00, Praha 1
Štěpánská, 11000, Praha 1

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz