Enya

Datum narození: 17.5.1961 / Místo narození: Gaoth Dobhair, Donegal, Irsko

Irská zpěvačka, instrumentalistka a skladatelka Eithne Patricia Ní Bhraonáin (známá pod pseudonymem Enya Brennan nebo jen Enya) se narodila 17. května 1961 v Gweedore (County Donegal, Irsko). Jméno jí dal dědeček a je gaelského původu (irská kelština) a nikoli irského, jak se mnozí mylně domnívají. Její otec vlastní hospodu Leo’s Tavern v Londýně a matka Baba vyučovala hudbu na tamější škole.

Irská zpěvačka, instrumentalistka a skladatelka Eithne Patricia Ní Bhraonáin (známá pod pseudonymem Enya Brennan nebo jen Enya) se narodila 17. května 1961 v Gweedore (County Donegal, Irsko). Jméno jí dal dědeček a je gaelského původu (irská kelština) a nikoli irského, jak se mnozí mylně domnívají. Její otec vlastní hospodu Leo’s Tavern v Londýně a matka Baba vyučovala hudbu na tamější škole.

Enya je šestá z celkem devíti dětí (má čtyři bratry a čtyři sestry). Od mala vystupovala v divadle v pantomimických představeních a zpívala v matčině pěveckém sboru v kostele St. Mary’s Church, Derrybeg. Docházela na Loreto Community School v Milfordu a poté přešla na univerzitu, kde chtěla studovat piano, hudbu a v neposlední řadě i malbu (vodomalbu).

K hudbě se dostala už jako velmi malá, celá její rodina byla velmi muzikální a dokonce měla rodinnou kapelu An Clann As Dobhair (zal. 1968, později přejmenována na Clannad), kde vystupovali její sourozenci i vzdálenější příbuzní. Enya se k nim postupem času přidala - na albu Crann Úll (1980) nazpívala vokály a hrála na klávesy, aniž by byla oficiální členkou kapely. Tou se stala až o rok později. (V té samé době byla členkou ještě jedné kapely – Ragaime, jejíž frontmankou byla Mairéad Ní Mhaonaigh.) V roce 1982, před výrazným úspěchem s albem Theme From Harry’s Game, opustil kapelu manažer a producent Nicky Ryan. Spolu s ním odešla ze skupiny i Enya a vydala se (s Ryanovou spoluprácí) na sólovou dráhu.

První nabídka přišla k natočení soundtracku k filmu THE FROG PRINCE (1984) a jako další byla na řadě spolupráce se Sinéad O’Connor, kde na jejím debutovém albu The Lion and the Cobra nazpívala vokály. Dotřetice ji televize BBC nabídla, aby natočila soundtrack k televiznímu dokumentárnímu cyklu THE CELTS (1987). Tím její slibná kariéra nabrala obrátky a v roce 1987 použité písně vydala na svém první albu, které se jmenovalo jednoduše Enya.

Průlom v její kariéře znamenalo album druhé - Watermark (1988). Díku pilotnímu singlu Orinoco Flow ochromilo britské i německé hitparády a prodalo se až neuvěřitelných 11 milionů kopií. O tři roky později svůj úspěch ještě předčila deskou Shepherd Moons, které se prodalo 12 milionů a konečně za svoji tvorbu získala také Grammy Award. Rozhodla se vydat upravenou verzi debutového alba Enya pod názvem The Celts (1992) s mírnými úpravami původních skladeb a tři roky na to následovala další studiovka - The Memory of Trees, která opět znamenala úspěch v evropských i amerických hitparádách (prodáno 10 milionů kopií).

V roce 1997 vydala výběr největších hitů Paint The Sky Witch Stars: The Best Of Enya, jež ji znovu vynesl do výšin všech hudebních žebříčků. V tom samém roce také přispěla známou vánoční písení Silent Night nazpívanou v irštině pod názvem Oíche Chiúin na desku pro charitu A Very Special Christmas. Po pěti letech vydala opět nové album – A Day Without Rain, které uvedla singlem Only Time, který jí dost významně pomohl k druhému místu v USA v Billboardu. Singl byl pro velký úspěch znovu vydán ve speciální „maxi“ edici se spoustou remixů. A Day Without Rain se stalo její nejúspěšnějším albem. V německu za něj vyhrála Echo Award v kategorii Best Selling International Single a získala nominaci na Best Selling Album.

V září 2004 byla uvedena píseň Sumiregusa, která má základ v japonské básni od Roma Ryana. V Japonsku byla součástí reklamní kampaně pro Panasonic a Warner Music Japan ohlásilo, že další album vyjde již během listopadu, což Enya na svém webu okamžitě vyvrátila. Její další deska spatřila světlo světa až za rok. Amarantine si opět vydobylo své místo na slunci a slavilo úspěch ve Velké Británii, Německu, USA, dokonce pro Enyu znamenalo její čtvrtou Grammy Award za Best New Age Album.

Následoval vánoční speciál Sounds of the Seasons: The Enya Holiday Collection, na kterém Enya nazpívala pouze šest již známých písní a byl vydán pouze v USA. Byly vydány ještě další vánoční alba a pro velký úspěch alba Amarantine i jeho re-edice. Její zatím poslední deska And Winter Came… je opět se zimní tématikou a jak je u ní zvykem, opět se dostala v mnoha zemích do TOP10. (23. listopadu byla vydána její „bestofka“ The Very Best of Enya, která obsahujejí její největší hity z let 1988 až 2008.)

Ne, Enya není herečka. Vydala pár video-kolekcí se svými klipy, ale nikdy jsme ji nemohli vidět stát před kamerou v nějakém „poctivém“ filmu. A přesto si zaslouží být v povědomí všech filmových fanoušků. Enya má na svém kontě nepřeberné množství účastí na soundtracích – GREEN CARD (1990), SLEEPWALKERS (1992), SWEET NOVEMBER (2001), seriály FRIENDS (2002) nebo ALIAS (2002) a mnoho dalších. Spolupráci jí dokonce nabídl i James Cameron, když natáčel TITANIC (1997). Jeho nabídku však Enya odmítla. Koho už však neodmítla byl Peter Jackson. Díky němu získala příležitost podílet se na tvorbě celosvětově úspěšného THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING (2001). Píseň May It Be ji navždy spojila s filmovým průmyslem.

Enya sama říká, že její pracovní tým tvoří tři lidé: ona sama, která skládá a zpívá, její producent Nicky Ryan a Roma Ryan, který jí píše texty v různých jazycích kromě galštiny, do které si texty překládá sama. Zpívá v devíti jazycích: angličtina, irština, galština, welština, španělština, francouzština, japonština, loxian (jazyk, který vytvořil Romy Ryan) a jazyky Arda (použity v Pánovi prstenů). 29. června 2007 získala čestný doktorát na National University of Ireland, Galway. Druhý doktorát potom získala na University of Ulster.

Pokud jsou v jejích písních sbory, sama si všechny hlasy nazpívá a později jsou digitálně přidány. Celosvětově prodala přes 80 milionů nosičů a zařadila se tak vedle Madonny nebo Cher k nejprodávanějším zpěvačkám všech dob. Ironií je, že kromě pár vystoupení v televizi a na předávání cen nikdy nekoncertovala. 19. listopadu 2006 vyhrála World’s Best-Selling Irish Act na World Music Awards v Londýně. V roce 2006 byla také tato milovnice koček zařazena mezi 250 nejbohatších lidí Irska (její majetek se odhaduje na 109 milionů eur).

(Zdroj: csfd.cz - Jiří "nightevan" Havlík)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz