Elvis Presley

Datum narození: 8.1.1935 / Místo narození: Tupelo, Mississippi, USA

Snad žádný jiný člověk nezanechal ve svém oboru tak nesmazatelnou stopu jako nesmrtelný Král rock and rollu Elvis Aaron Presley. Talent od Boha se už od mala věnoval hudbě. Hrál na kytaru a na piano a především měl naprosto nezaměnitelný hlas.

Snad žádný jiný člověk nezanechal ve svém oboru tak nesmazatelnou stopu jako nesmrtelný Král rock and rollu Elvis Aaron Presley. Talent od Boha se už od mala věnoval hudbě. Hrál na kytaru a na piano a především měl naprosto nezaměnitelný hlas.

První nahrávky My Happiness a That´s When Your Heartaches Begin natočil Elvis už ve svých osmnácti letech v srpnu roku 1953. Kolem této desky později vznikla legenda, že Elvis skladby složil k narozeninám své matce. Zlom v jeho hudební kariéře přišel v r.1955 kdy přestoupil k nahrávací společnosti RCA Records a nazpíval singl Heartbreak Hotel, jehož se prodalo přes milion kopií. Z Elvise se začíná stávat hvězda první velikosti. Ve své tvorbě dokáže mistrně spojit inspiraci z černošského spirituálu a blues spolu s country, je hlavní postavou nově vznikajícího hudebního směru rock and rollu, který rozpoutá doslova šílenství po celých Spojených státech. Prodává miliardy desek, pravidelně vystupuje v televizi. Od fanoušků si vyslouží přezdívku "The King" (Král).

Ve stejné době začíná Elvis dostávat nabídky také od filmových producentů. V r.1956 debutuje před kamerou v titulní roli westernového muzikálu LOVE ME TENDER. O rok později si podobnou úlohu zopakuje ve snímku VĚZEŇSKÝ ROCK. V podstatě ve všech svých filmech Elvis zvárňuje sám sebe a ačkoli jeho první snímky se stávají kasovními trháky, je to způsobeno především jeho účastí než kvalitou těchto děl.

V r.1958 Elvis zmizí na dva roky fanouškům z očí, neboť je nucen nastoupit na vojnu, kterou si odkroutí v Západním Německu. Zde se poprvé seznamuje se svojí budoucí manželkou Priscillou. V době jejich seznámení bylo Priscille pouhých čtrnáct let. Díky jejímu manželství s rokenrolovým králem se později stala slavnou celebritou a rovněž se nějaký čas věnovala herectví. Elvis s ní měl také svoji jedinou dceru Lisu Marii Presley (*1968).

Po návratu z armády v r.1960 se Elvis obrací k pomalým baladám, např. It´s Now or Never. Hojně také pokračuje v natáčení filmů, ke kterým mnohdy vytváří i soundtracky. Avšak jejich úroveň postupně klesá stejně jako Elvisova celková popularita. Částečný comeback na vrchol se podaří v r.1969 kdy s písněmi Suspicious Mind, In the Ghetto a The Wonder of You opět zbourá všechny hitparády a to nejen v USA, ale i ve Velké Británii a Německu.

V r.1973 znovu přichází krize. Elvis se rozvádí s manželkou Priscillou, velmi přibírá na váze a propadá drogové závislosti. Přesto stále vydatně a úspěšně koncertuje. Jako první umělec v historii čtyřikrát po sobě vyprodá newyorskou Madison Square Garden.

16.srpna roku 1977 je nalezen svojí snoubenkou Ginger Alden, ve svém domě v Memphisu mrtev. Po jeho smrti se z jeho sídla stává muzeum, které je dodnes druhou nejnavštěvovanější budovou v USA, po Bílém domě. Přestože Elvis Presley odešel z tohoto světa v pouhých 42 letech, zanechal po sobě miliony oddaných fanoušků, z nichž mnozí dodnes věří, že je stále naživu a chystá veliký comeback. Svým stylem ovlivnil neuvěřitelné množství lidí a nepochybně jej můžeme zařadit mezi největší umělce všech dob.

(Zdroj: csfd.cz - Lukáš "Vojcl" Vojáček)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz