Elton John

Datum narození: 25.3.1947 / Místo narození: Pinner, Greater Londýn, Velká Británie

Sir Elton Hercules John, se narodil 25. března 1947 v Londýně jako Reginald Kenneth Dwight. Oba jeho rodiče byli muzikálně nadaní a on sám začal již ve třech letech hrát na piano. V jedenácti letech získal stipendium na Royal Academy of Music. Když mu bylo 15 a jeho rodiče se rozvedli, začínal Elton John hrát v hospodách a hotelech v okolí.

Sir Elton Hercules John, se narodil 25. března 1947 v Londýně jako Reginald Kenneth Dwight. Oba jeho rodiče byli muzikálně nadaní a on sám začal již ve třech letech hrát na piano. V jedenácti letech získal stipendium na Royal Academy of Music. Když mu bylo 15 a jeho rodiče se rozvedli, začínal Elton John hrát v hospodách a hotelech v okolí.

V roce 1964 založil s přáteli kapelu Bluesology, stále však vystupoval i sám. V roce 1966 přijal nabídku společnosti Liberty Records a na základě textu Bernieho Taupina, se kterým spolupracuje dodnes, vzniká jejich první společná píseň.

"Jsem ten nejznámější homosexuál na světě."

"Agent je osoba, která je naštvaná protože umělec dostane 90% toho, co vydělají."

O šest měsíců později si Reginalde Dwight oficiálně změnil jméno na Elton John a společně s Taupinem pracují pro Dick James Records jako textaři a skladatelé. V létě 1969 vychází Johnovo první album - Empty Sky. To nedosahuje přílišného úspěchu. O to úspěšnější je však následující album - Elton John z jara roku 1970. Ještě na podzim téhož roku vychází další deska - Tumblweed Connectoin, s tou již dosahuje John druhého místa v britském žebříčku. Prvního místa v americkém žebříčku poté s hitem Rocket Man dosahuje album Honky Château. Počínaje rokem 1973 se alba Eltona Johna pravidelně umisťovala na prvních místech v žebříčcích na obou stranách Atlantiku.

"Dobrá věc na rock and rollu je, že někdo jako já může být hvězda."

Po hitu - Don't Go Breaking My Heart v roce 1976 následuje ústup z popularity. Během této doby však spolupracoval například s Johnem Lenononem nebo Steviem Wondrem. V roce 1987 získává svou první Grammy a v roce 1988 vystupuje ve vyprodané Madison Square Garden a o rok později se vrací mezi světovou elitu s albem Sleeping with past a následně The One. V roce 1992 se společně s Berniem Taupinem stává členem textařské síně slávy. V roce 1994 nahrává píseň k filmu The LION KING - Can You Feel The Love Tonight, za kterou získává Oskara, Zlatý Globus i Grammy. Ve stejném roce se stává členem Rock and rollové síně slávy. O rok později vydává album Made in England. V roce 1997 slaví velkolepě své 50té narozeniny. Ve stejném roce vystupuje v Paříží se zbytkem skupiny Queen.

"Mám uložených hodně peněz, ale žiju svůj život ze dne na den."

Rok 1997 stále ještě nedospěl ke svému konci a Elton John ztratil dva blízké přátele - jedním z nich byla princezna Diana. Ve spolupráci opět s Berniem Taupinem vzniká remake písně z roku 1973 - Candlie in the Wind, která zazní na Dianině pohřbu, následně se stává nejrychleji a nejvíce prodávanou písní v historii, což zůstává dodnes a zároveň za ní dostává již svou čtvrtou Grammy. V roce 1998 je mu udělen rytířský titul za opakovanou charitativní pomoc.

"Jsem rád, že můžeme udělat něco pro životy těchto lidí, aby nebyly stejné po mnoho, mnoho let."

Sir Elton John působí ve světovém showbussinesu již déle jak 40 let. Za tuto dobu prodal více jako 250 milionů nahrávek, což jej činí jedním z nejúspěšnějších umělců všech dob. Byl také jedním z prvních předních umělců, kteří otevřeně přiznali svou homosexualitu, on sám tak učinil v roce 1984. Navíc se již od 80.let angažuje v boji s AIDS a v jiných charitativních odvětvích. Kromě ocenění Akademie, Zlatého Globusu a ceny Tony je držitelem celkem pěti cen Grammy.

"Nebojte se připustit si někoho k srdci, a když budete na dně, nesnažte se sami nést celý svět."

(Zdroj: csfd.cz - Adam "Sony1994" Koldinský)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz