Calista Flockhart

Datum narození: 11.11.1964 / Místo narození: Freeport, Illinois, USA

Její matka Kay učila na střední škole angličtinu, otec Ronald pracoval u firmy Kraft Foods. Každý jeho služební postup znamenal pro rodinu stěhování, takže Calista společně se starším bratrem Garym trávili dětství na cestách: Illinois, Minnesota, New York, Iowa a konečně New Jersey, kde se Flockhartovi usadili. Calista nikdy netrvrdila, že chce být herečkou, místo toho prohlašovala, že až vyroste, chce být klaun.

Její matka Kay učila na střední škole angličtinu, otec Ronald pracoval u firmy Kraft Foods. Každý jeho služební postup znamenal pro rodinu stěhování, takže Calista společně se starším bratrem Garym trávili dětství na cestách: Illinois, Minnesota, New York, Iowa a konečně New Jersey, kde se Flockhartovi usadili. Calista nikdy netrvrdila, že chce být herečkou, místo toho prohlašovala, že až vyroste, chce být klaun. 

V roce 1988 ukončila studium na škole Rutgers University v New Brunswick, po ukončení studia se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala jako číšnice a instruktorka aerobiku, zatímco usilovně vyhledávala konkursy. Svou první hereckou roli si zahrála v newyorském divadle Repertory Theater. Na svůj první filmový průlom čekala několik let, mezitím hrála jen malé roličky.

Průlom nastal, když si mohla zahrát v roce 1994 na Broadwayi ve hře Tennesseeho Williamse "The Glass Menagerie" (Skleněný zvěřinec). Následně již dostala první filmovou roli, a to ve filmu Roberta Redfora "Quiz Show" (1994). Další významnou roli získala v komedii Ptačí klec "The Birdcage" (1996), kde si zahrála snoubenku syna Armanda Goldmana (Robin Williams). O rok později rok získala i vedlejší roli Helen v dramatu Opilci "Drunks" (1997).

Po její nejslavnější roli praštěné právničky Ally v seriálu Ally McBealová nabrala její kariéra rychlý spád. Objevila se po boku Kevina Bacona a Brada Renfra ve filmu Joe Ezsterhase Lhaní v Americe "Telling Lies in America". Spolu s Kevinem Klinem a Michelle Pfeiffer si zahrála v komedii Sen noci svatojánské "A Midsummer Night's Dream" (1999). Ve filmu Co vlastně ženy chtějí si zahrála v jedné z hlavních rolí po boku Glenn Closeové a Cameron Diaz.

V roce 1998 získala za roli Ally zlatý glóbus a časopis People ji zařadil mezi 50 nejkrásnějších lidí světa. Calista nedávno přiznala, že na začátku natáčení Ally McBealové trpěla anorexií, aby si udržela svoji nesmírně štíhlou postavu.

V roce 2001 adoptovala desetidenního chlapce Liama, od roku 2002 je partnerkou Harrisona Forda. V soukromém životě podporuje charity a výzkum rakoviny prsu, je americkou národní mluvčí v Peace over Violence, za což v roce 2005 dostala Humanitární cenu.

(Zdroj: csfd.cz - Helena "Hehetka" Munzarová)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz