Buty


Prvotní kapela U238, oživená Pastrňákem a Kroczekem roku 1985, existovala prý jen do té doby, než jejich kapelník Miček utekl komunistům na Západ. Následovalo „tancovačkové“ uskupení B Komplex, odkud se po zániku zrekrutovala další část současné, ponejvíce jazzové a funky skupiny Buty. Než díky své odlišnosti od speedmetalové masy vyhráli koncem 80. let několik rockfestů, živili se například jako hudebníci v doprovodné skupině Marie Rottrové Plameňáci a psali do šuplíku pro Buty. Koncertní pódia v krajích objíždějí Buty dodnes a publikum si zvyklo na občasné pokusy kapely utéct ze žánrových škatulek.

Buty jsou česká populární hudební skupina, původně z Ostravy, která vznikla v roce 1986 ze skupin U238 a B komplex. Zakládajícími členy jsou Richard Kroczek a Radek Pastrňák. K nim se přidali Vít Kučaj, Ivan Myslikovjan a Luděk Piásečný.

V hudbě skupiny Buty se mísí velké množství hudebních stylů (rock, folk, folklor různých etnik, country, jazz, reggae a další) s nápaditými a vtipnými texty. Každé album se od předešlého výrazně odlišuje.

Od komorního Pískej si pískej, k atmosférickému Ppoommaalluu (část písní použité ke Svěrákovu filmu Jízda), pozitivitou nabitému Dřevu (v těchto dvou albech většina kritiků shledává umělecký vrchol skupiny), k mírně popovému počinu Rastakayakwanna, experimentálnímu avšak ne tak úplně koherentnímu Kapradí, přes Normale (někdy chybně chápáno jako symbolizující nářky nad ostravským spolužitím Rómů a Čechů; hudebně inspirováno Goranem Bregovičem), až k poslednímu albu Votom, které vznikalo pět let.

Název skupiny znamená „Boty“ v lašském nářečí.

(zdroj - T-Music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz