Expozice Emila A Dany Zátopkových

Záhumenní, 742 21, Kopřivnice, Tel.: +420 556 871 106, info@tatramuseum.cz
Kopřivnice/Muzea / Galerie - Kopřivnice




Kdo by neznal jméno sportovce, který po více než 10 let udivoval svými výkony v běžeckých disciplínách celý svět. Startoval ve všech světadílech, porážel jednoho soupeře za druhým. Na olympijských hrách v Londýně (1948) získal zlatou a stříbrnou medaili a o čtyři roky později v Helsinkách (1952) dokonce tři zlaté medaile najednou.

To se podařilo málokomu na světě. Celkem 18krát překonal světové rekordy a 61krát rekordy československé. Jeho traťový rekord silvestrovského běhu v Sao Paulo (1954) ještě překonán nebyl. Spolu se svou ženou, oštěpařkou Danou nanejvýš důstojně reprezentoval naši zemi a oba se zasloužili o to, že celý svět zná malou zemi v srdci Evropy.
 
Právě tomuto nejslavnějšímu českému sportovci, několikanásobnému olympijskému vítězi a také českému olympionikovi století Emilu Zátopkovi (1922-2000) a jeho ženě Daně (nar. 1922) je v prostorách Technického muzea věnována rozšířená expozice, která byla slavnostně, za účasti Dany Zátopkové, otevřena 17. září 2005.

Velmi moderně pojatá expozice, jež se nachází v prostorách Technického muzea, nabízí kromě informací o sportovních úspěších manželů Zátopkových i autentické fotografie, medaile, trofeje, plakety, upomínkové předměty,

Zátopkovu reprezentační bundu nebo startovní číslo z legendárních OH v Londýně a taky různé osobní věci manželů Zátopkových. Součástí expozice je i dokumentární film vzniklý ve spolupráci s finskou TV, který je sestříhán do délky 14 minut a šest vteřin - právě tolik potřeboval největší běžec epochy ke světovému rekordu na pět kilometrů.

Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Angličtina, němčina, ruština.
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků: Angličtina, němčina.
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 60 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: neomezeno
Počet návštěvníků pro vstup: neomezeno
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ano
Šatna: ano
WC: ano
Služby: 7 AV boxů o historii výroby automobilů a dalších dopravních prostředků v Kopřivnici (česky, německy, anglicky).
Měsíce Otevírací dny Čas
Říjen - Duben
Út–Ne 9:00 – 16:00
Květen - Září Út–Ne 9:00 – 17:00

 

Vstupné základní 30 Kč
Vstupné snížené 15 Kč
Vstupné volné děti do 6 let, ZTP/P

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz