Bohumil Hrabal

Datum narození: 28.3.1914 / Místo narození: Brno, Rakousko-Uhersko (dnešní Česká republika)

Byl to člověk mnoha povolání. Zkušenosti ze životní cesty na okraji společnosti tento talentovaný spisovatel zpracoval do pozoruhodných příběhů. Dobovými tendencemi se nezabýval, měl svůj vlastní svět, který nechtěl nebo nemohl opustit. Po revoluci 1989 se stal slavným, zvaným a často uváděným „nepokořeným“ umělcem. Jeho dílo se studuje i na zahraničních univerzitách. Roku 2014 uspořádal český Památník národního písemnictví a německý Literaturhaus Berlin k Hrabalově tvorbě rozsáhlou monografickou výstavu. Byla otevřena k jeho nedožitým 100. narozeninám.

Bohumil Hrabal se narodil 28. března v Brně Marii Kiliánové. Zpočátku byl vychováván babičkou Kateřinou. Poté se Marie provdala za Františka Hrabala a celá rodina se odstěhovala do Polné, kde se František ucházel o místo účetního v pivovaru. Po svatbě, konané roku 1916 přijal František malého Bohumila za svého a věnoval mu stejnou péči jako bratrovi Slávkovi narozenému roku 1917.

V létě 1919 se stal František správcem v pivovaru v Nymburku, kde Bohumil dokončil základní vzdělání a vystudoval i reálné gymnázium. Ačkoliv ho učení nebavilo, úspěšně vystudoval právnickou fakultu na Karlově Univerzitě v Praze, ale až v roce 1946, protože vinou okupace byly vysoké školy uzavřeny. Navštěvoval také přednášky z dějin literatury umění a filosofie. V roce 1956 se oženil s Eliškou Plevovou v Praze - Libni.

Během války měl spoustu zaměstnání, pracoval jako železniční dělník, číšník, úředník, jevištní technik a také jako výpravčí v Kostomlatech což se odrazilo v jeho literární tvorbě a od roku 1963 byl spisovatelem. Po roce 1968 mu bylo zakázáno publikovat jeho díla, která vycházela po zákazu buď v samizdatu nebo v cizině. K tvorbě a publikaci se mohl vrátit až v roce 1975.

Psal povídky a novely silně neotřelým jazykem. Jeho dílo mělo velký vliv na vývoj české prózy. Stejně významný je Hrabalův vliv v divadle i ve filmu. Díky jeho dílům vznikly úspěšné, populární a velmi oblíbené filmy nejen u nás, ale i v zahraničí. Např. OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY (1964) - zfilmovaná novela s tématem okupace (oceněno Oscarem), SKŘIVÁNCI NA NITI (1969) - zfilmováno Jiřím Menzelem, dále POSTŘIŽINY (1976) - vzpomínková próza, SLAVNOSTI SNĚŽENEK (1978) a úspěšný snímek Jiřího Menzela OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (2006).

(zdroj - CSFD.cz, autor - David "Rocky62" Rybák)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz