Bob Marley

Datum narození: 6.2.1945 / Místo narození: Nine Miles, St. Ann Parish, Jamaica

Bob Marley se narodil v Rhoden Hall, farnosti sv. Anny, jako syn chudé jamajské dívky a anglického námořního důstojníka. Od 10 let vyrůstal v ghettu Trench Town hlavního města Kingstone. Tamní život měl svá pravidla: nemít vlastní majetek a dělit se o vše včetně hrnců na vaření, střechy nad hlavou a marihuany. Zpívat začal v 16 letech a se dvěma kamarády založil první kapelu. Netušili, že zakládají legendu a nový hudební styl – jamajské reggae. Marley přijal rastafariánskou víru, která ho později teoreticky stála život. Po bílém otci totiž zdědil náchylnost k rakovině kůže, a když ji v roce 1979 lékaři náhodou objevili, nešel na operaci. Víra mu takové zásahy do těla zakazovala. Naposledy a s vypětím všech sil vystoupil 23. září 1980 v Pittsburghu. Podstoupil pak chemoterapii, ale bylo pozdě. Rakovina už v té době zasáhla játra, plíce i mozek. Co po sobě zanechal? Marley se během let 1961 až 1980 stal legendou takřka po celém světě, jeho hudbu přijali britští punkeři 70. let, naštvaní rappeři z amerických ghett z 90. let i tanzanští Masajové. Vlny reggae prošly světem a zůstaly na něm. I když cestovatel urazí stovky mil australskou pouští, může narazit na domorodého kluka v odrbaném tričku s nápisem Rastaman Vibtration a obrázkem Boba Marleyho.

Jedna z největších osobností 20. století – Robert Nesta Marley se narodil 6.2. 1945 v rodině anglického námořníka a chudé jamajské dívky. Vyrostl v nuzných poměrech na rodné Jamajce. Z finančních důvodů nikdy nevystudoval ani střední školu. V pubertě se rozhodl, že se bude živit hudbou.

Kariéru profesionálního zpěváka a hudebníka zahájil již v šestnácti letech. S kamarády Peterem Toshem a Bunny Livingstonem zakládá dnes již legendární kapelu The Wailers (původní názvy Teenagers nebo Wailin´Rudeboys). Jejich hudba byla inspirována místním ska ve spojení s obřadním bubnováním afrických černochů a s tradičními karibskými houpavými rytmy. Údajný vliv na jejich tvorbu měl, ale např. také americký country zpěvák Jim Reeves či dravé r´n´b Sama Cooka. The Wailers tak ve druhé polovině 60. let stáli u zrodu nového hudebního žánru – jamajského reggae. Bob Marley je dodnes považován za nejslavnějšího interpreta tohoto stylu.

V roce 1969 přijímá Bob Marley a ostatní členové jeho skupiny rastafariánskou víru. Černošské náboženství pocházející z africké Etiopie, mezi jehož základní myšlenky patří téměř absolutní svoboda, světový mír a rasová a náboženská tolerance. Bob Marley se prostřednictvím svých písní stává největším šiřitelem rastafariánských názorů.

Během 70. let stoupá popularita kapely. V r. 1974 dochází k zásadním změnám v jejím složení, odcházejí Peter Tosh a Bunny Livingstone a skupina se přejmenovává na „Bob Marley and The Wailers.“ Po vydání alba Natty Dread se z Boba Marleye stává hudební hvězda světového formátu.

Bob Marley ovšem není jen mimořádně talentovaným zpěvákem. Nepřestává šířit své rastafariánské myšlenky, ostře kritizuje politickou situaci na své milované Jamajce. Texty svých písní neustále bojuje proti politice, násilí a za práva černého obyvatelstva na celém světě. Stává se dokonce terčem úkladného atentátu. Naštěstí vyvázne jen s lehkým zraněním lokte.

V r. 1977 je u něj po zranění při fotbalovém zápase poprvé objeveno zhoubné rakovinové bujení. Nabízenou operaci, ale Marley odmítá. Navzdory zhoršujícímu se zdravotnímu stavu nadále čile koncertuje.

Na podzim roku 1980 zkolabuje při kondičním běhu v newyorském Central Parku. Rakovina už zachvátila jeho mozek, játra i plíce. 11.5. 1981 umírá v Miami na Floridě ve věku pouhých 36 let. O 11 dní později jsou jeho ostatky převezeny do jamajského Kingstonu a odtud po dvou slavnostních obřadech do Marleyho rodiště v Nine Miles, St. Ann.

Jeho nezapomenutelná koncertní vystoupení, ovšem zůstanou navždy zaznamenaná na deskách a dokumentárních videích.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Lukáš "Vojcl" Vojáček)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz