Památník Jaroslava Haška

Lipnice nad Sázavou, 582 32, Lipnice nad Sázavou, Tel.: +420 569 486 139, obec@lipnicens.cz
Lipnice nad Sázavou/Muzea / Galerie - Lipnice nad Sázavou




Nejznámější z děl Jaroslava Haška jsou určitě čtyřdílné Osudy dobrého vojáka Švejk, které byly zfilmovány a na popularitě příběhu se podepsal svým vynikajícím výkonem Rudolf Hrušínský, jako představitel Švejka.

Hašek pocházel z rodiny učitele matematiky, který předčasně zesnul na intoxikaci alkoholem.

Po nedokončených studiích na gymnáziu se vyučil drogistou a nakonec maturoval na obchodní akademii. V roce 1897 se zúčastnil jako školák anti-německých nepokojů v Praze. Stal se zaměstnancem banky Slavia, brzy se ale začal živit výhradně novinařinou a literaturou. V té době se také seznámil s českými anarchisty. Začal vést bohémský a tulácký život (prošel pěšky mj. Slovensko, Halič, Uhry). Povídky z těchto cest mu tehdy otiskovaly Národní listy.



Byl velmi produktivním spisovatelem, mezi jeho díla patří Osudy dobrého vojáka Švejka, Na frontě, Slavný výprask a další články a povídky, publikované v tehdejších novinách.

Byl naverbován v 1. sv. válce do čs. pluku, odkud dezertovat k Rudé armádě, jelikož nesouhlasil s připojením české armády k Západní frontě. Byl dvakrát ženat, aniž by se rozvedl.

Zemřel v Lipnici nad Sázavou 3. ledna 1923.

Památník Jaroslava Haška

Expozice popisuje pobyt Jaroslava Haška na Lipnici, jeho dílo a život,  zřízený v jeho domku. Žil na Lipnici od roku 1921 ve svém  domku pod hradem. V něm a v blízkém hostinci U České koruny napsal převážnou část svého nejslavnějšího díla. Jeho pobyt na Lipnici trval do 3.ledna 1923, kdy ve svém domku zemřel. Je pochován na místním starém hřbitově. 

  Otvírací dny Čas
Duben, Květen, Červen, Září, Říjen
So + Ne

10:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Červenec, Srpen  Út - Ne  

10:00 - 12:00

13:00 - 16:00

Pozn.: Mimo výše uvedenou dobu je možné se na prohlídce domluvit na OÚ v Lipnici nad Sázavou na tel.čísle +420 569 486 139.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz