České muzeum stříbra – Tylův dům

Tylova, 284 01, Kutná Hora, Tel.: +420 327 512 159, info@cms-kh.cz
Kutná Hora/Muzea / Galerie - Kutná Hora




České muzeum stříbra sídlí v Kutné Hoře ve třech prostorech – na Hrádku, v Kamenném a v Tylově domě. Na těchto místech jsou rozmístěny stálé i dočasné expozice.

Jednou z činností muzea je sbírání, konzervování a prezentování těchto artefaktů veřejnosti. I když není možné všechny vystavit naráz, muzeum ve svých třech výstavních prostorech expozice obměňuje.

Oddíly sbírek jsou mj. archeologie, numismatika, výtvarné umění, umělecká řemesla, báňská technika a geologie. Prostřednictvím těchto výstav muzeum návštěvníkům představuje historii a vývoj regionálních řemesel, těžby stříbra a způsobu života. 

Mezi stálé expozice muzea patří výstava měšťanské kultury a života v období 17. až 19. století s názvem „Královské horní město“ a novější „Lapidárium: Umění kameníků doby Jagellonské“, ta se zabývá gotickými památkami Kutné Hory.

Muzeum také pracuje s životem a dílem Josefa Kajetána Tyla, kutnohorským podzemím a jeho průzkumem nebo pivovary na Kutnohorsku.

Vedle expozic s těmito tématy a vystavování svých sbírek se muzeum zabývá také badatelskou a konzultační činností, které podle údajů muzea využívá průměrně sto zájemců o poznatky nad rámec muzejních prohlídek ročně.

Život a dílo J. K. Tyla

Expozice věnovaná životu a dílu této významné osobnosti českého národního obrození.

Kutnohorské podzemí a jeho průzkum

Od roku 2009 nově otevřená expozice Kutnohorské podzemí a jeho průzkum přibližuje návštěvníkům nejdůležitější a nejzajímavější objevy speleologického průzkumu na území města Kutné Hory v posledních dvou desetiletích.

Možnost průvodce: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: ne
Popisky v jiném jazyce: ne
Poslední návštěva: 15:30 hod.
Doba prohlídky: 30 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
  Otvírací dny Čas

Duben - Listopad

Út - So

10:00 - 16:00

Pozn.: Otevřeno do 14. listopadu.

Život a dílo J. K. Tyla 5 - 10 Kč
Kutnohorské podzemí a jeho průzkum 5 - 10 Kč
Obě expozice dohromady 10 - 20 Kč

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz