Buštěhradské muzeum Oty Pavla u Rotta

Palackého, 273 43, Kladno, Tel.: +420 732 912 681, infoline@bustehrad.cz
Kladno/Muzea / Galerie - Kladno




Buštěhradské muzeum Oty Pavla u Rotta naleznete v ulici Palackého čp.56. Původní majitel tohoto domu František Rott byl osvíceným člověkem, mj. zakladatelem místního Sokola, který ve svém obchodě vytvářel přirozené kulturní centrum města.

V jeho krámku byl dokonce poprvé předváděn otcem Oty Pavla Leo Popperem přistroj zvaný lux (originál přístroje zakoupený rodinou Rottů je zde k vidění).

Muzeum je vzdálené cca 50 metrů od domu čp.54, kde rodina Leo Poppera za protektorátu bydlela. Má bezbariérový přístup a je vzdáleno od Prahy pouhých 20 km. Je dostupné autem i pravidelným linkovým autobusem (z Prahy od stanice metra Dejvická).

Muzeum bylo realizováno členy spolku “Buštěhrad sobě” pod vedením ak. mal. Michala Cihláře, ak. mal. Veroniky Richterové a Mgr. Ivony Kasalické. Buštěhradské muzeum Oty Pavla u Rotta vznikalo v období od listopadu 2001 do března 2002 a expozice byla vytvořena díky veliké spolupráci s příbuznými, přáteli, buštěhradskými pamětníky i dosud žijícími hrdiny knížek Oty Pavla.

V muzeu je možné zhlédnout unikátní dokumenty, fotografie a předměty ze spisovatelova života včetně jeho psacího stroje, rybářských prutů či medvídka z dětství, a zároveň se seznámit s historií města Buštěhradu i rodiny Rottů.

Muzeum je zprovozněno díky vstřícnému postoji rodiny Pavlů, finanční pomoci Referátu kultury Okresního úřadu Kladno, firmy Lux spol.s.r.o., firmy Tiskárna Martin Peroutka, dalších finančních příspěvků firem a podnikatelů a rovněž za podpory za Odboru kultury Středočeského kraje. Součástí muzea je také malá expozice historie Buštěhradu.

Pouze s průvodcem:  ne
Možnost odborného výkladu:  ano
Nutné výklad objednat:  ano
Výklad v jiném jazyce:  možno zapůjčit texty v anglickém, německém a francouzském jazyce
Popisky v jiném jazyce:  ne
Poslední návštěva:  16.30 hod.
Doba prohlídky:  45 min.
Počet návštěvníků pro průvodce:  10
Suvenýry:  ano
Občerstvení:  ne
Bezbariérový přístup:  ano
Šatna:  ne
WC:  ano
Služby:  Možnost samostatné procházky po "Stezce historií Buštěhradu" (neorganizováno muzeem - veřejně přístupné). Muzeum OP je součástí Stezky (zastavení č. 21 z 25), další zastavení rodiště prarodičů OP, rybníky OP atd. Začátek stezky u autobusové zastávky. V muzeu k dostání letáček Muzea O. Pavla s mapkou s vyznačením míst, o kterých se O. Pavel zmiňuje ve svých povídkách o Buštěhradu (např. pivovar, hospoda u Opltů, rybník, dům pekaře Bláhy), prodej turistických známek.

Měsíce Otevírací dny Čas
Listopad - Březen So–Ne 10:00 –16:00
Duben - Říjen So–Ne 10:00 – 17:00
Vstupné základní:  30 Kč
Vstupné snížené:  20 Kč (děti,důchodci, ZTP, vojáci, jiné slevy na karty)

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz