Biskupská Mincovna

Sněmovní náměstí, 767 01, Kroměříž, Tel.: +420 573 332 037, info@olmuart.cz
Kroměříž/Muzea / Galerie - Kroměříž




Biskupská mincovna ze 17. století byla po 200let místem ražby mincí a medailí olomouckých biskupů. Numismatická sbírka mincí ze 16. až 20. století patří k nejvýznamnějším kolekcím církevních ražeb na světě.

Základy velmi ceněné tradice ražby mincí v Kroměříži položil kardinál Dietrichstein, kterému v roce 1608 toto privilegium udělil císař Rudolf II. Největší věhlas ale kroměřížské mince získaly za biskupa Karla II. z Lichtensteinu-Castelcorna. Právě on nechal v roce 1665 vybudovat budovu mincovny, která je dnes poslední dochovanou mincovnou na Moravě. Část strojů byla poháněna vodou ze sousedního mlýna a na tehdejší dobu progresivní vybavení mincovny zajišťovalo velmi efektivní ražbu. V následujících letech prý dokonce mincovna produkovala větší množství mincí než císařská mincovna ve Vratislavi, což bylo trnem v oku císařskému dvoru. Ten usiloval o odejmutí mincovního práva olomouckým biskupům. Biskupské mince se v Kroměříži razily až do roku 1759.

Mincovna

V interiérech mincovny je o kroměřížském mincování vybudována expozice muzejního charakteru, oceňovaná návštěvníky zejménav těch částech, kde jsou rekonstrukčně představeny nástroje a můžeme říci i stroje, které byly při výrobě mincí a medailí používány.

  Otvírací dny Čas
duben-září Út-Ne 10:00 - 17:00
Biskupská Mincovna 45 - 70 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz