Amy Adams

Datum narození: 20.8.1974 / Místo narození: Vicenza, Veneto, Itálie

Americká herečka a zpěvačka nejprve začala vystupovat v restauracích. Od první filmové role v Kráse na zabití z roku 1999 si poměrně rychle vybudovala skvělou pověst. Zkušenosti z každé další role, včetně těch časných v béčkových filmech a seriálech, použila k posunu svých hereckých možností. Získala ceny San Francisco Film Critics a Breakthrough Gotham Award, cenu National Society of Film a řadu dalších. Nově ztvárnila například jednu z hlavních postav v animovaném snímku Pepek námořník (Popeye) z roku 2014. Hlas propůjčila Pepkově vyzáblé družce Olive Oyl. Další hlasy poskytli Jim Carrey či Alec a William Baldwinovi.

Celým jménem Amy Lou Adams se narodila 20. srpna 1974. Jejím rodištěm byla základna americké armády v italském městě Aviano, kde sloužil její otec. Má šest sourozenců se kterými vyrůstala v Coloradu. Když bylo Amy jedenáct let její rodiče Kathryn a Richard se rozvedli. Na střední škole se věnovala zpěvu ve sboru a baletu.

V celovečerním snímku se poprvé představila v satirické komedii KRÁSA NA ZABITÍ, kde se sešla s dalšími později velmi úspěšnými kolegyněmi Kirsten Dunst, Brittany Murphy či Denise Richards. Další přležitostí bylo drama VELMI NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI 2, které se ovšem nesetkalo s příliš vřelým přijetím kritiky ani diváků. V roce 2002 se objevila v komedii SLOUŽIT SÁŘE společně s hvězdou seriálu PŘÁTELÉ Matthew Perrym. Ve stejném roce si také zahrála naivní sestřičku s rovnátky, která podlehne kouzlu Leonarda DiCapria ve Spielbergově CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ.

Do širokého povědomí se však dostala až v roce 2005 kdy si za svůj výkon v nezávislém snímku JUNEBUG vysloužila nominaci na Oscara. Další nominaci tentokrát na Zlatý glóbus získala v roce 2007 za roli princezny Giselle v pohádkové komedii KOUZELNÁ ROMANCE.

V našich kinech Amy můžeme vidět po boku Toma Hankse a Julie Roberts ve filmu SOUKROMÁ VÁLKA PANA WILSONA.

(zdroj - csfd.cz, autor - Jakub "Gazy" Gazur)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz