Amanda Tapping

Datum narození: 28.8.1965 / Místo narození: Rochford, Essex, Anglie, Velká Británie

Divadelní, filmová i seriálová herečka od postavy majora Samanthy Carterové jako by usilovala o titul královny sci-fi. Má za sebou mnoho rolí v běžných žánrech, ale od úspěchu seriálu Hvězdná brána, vysílaného od roku 1997, se jí tohle filmové prostředí zalíbilo. Znají ji fanoušci seriálu Supernatural (Lovci duchů), kde se objevuje od osmé řady série. Hraje zde postavu anděla Naomi v tajemné a zatím nikým neviděné andělské sestavě. Nedávno také režírovala tři díly televizní fantasy série Primeval: New World.

Amanda se narodila v Rochfordu v Anglii, ale společně se svými třemi bratry, z nichž dva jsou starší než ona a jeden z nich je její dvojče, vyrostla v Torontu, kam se s rodinou přestěhovali, když jí byly 3 roky. Amandini rodiče si sice přáli, aby se zabývala vědou, ona však vždy chtěla být herečkou. Když byla mladší, excelovala v matematice, ale když se dostala na střední školu, začala se více zajímat o umění.

Amanda vystudovala drama na univerzitě ve Windsoru v Ontariu, po jejímž absolvování strávila čtyři roky studiem divadla a objevila se v několika divadelních inscenacích. V této době stále přísahala, že nikdy nepůjde dělat do televize. Po šesti měsících si obstarala agenta a objevila se v první reklamě (na vdolečky). Následovalo několik dalších reklam, díky nimž si vydělala peníze, které použila mj. na finanční pomoc k existenci Random Acts - improvizující komediální herecké skupině, kterou vytvořila na počátku 90.let v Torontu spolu s dalšími dvěmi ženami - Katherine Jacksonovou a Anne Marie Kerrovou. Tato skupina předváděla své skeče, výstupy a představení na různých malých místech, akcích, soutěžích a festivalech v okolí Toronta. Její existence skončila poté, co se všichni členové skupiny přestěhovali nebo změnili své působiště.

V letech 1992 - 1997 se Amanda objevila v několika televizních filmech a seriálech. V roce 1992 ji diváci mohli spatřit v jedné epizodě seriálu KUNG FU: THE LEGEND CONTINUES. Dále hostovala v seriálu FOREVER KNIGHT a o rok později se objevila i ve známém seriálu X-FILES v epizodě Avatar. V roce 1995 pak účinkovala v TV filmech DEGREE OF GUILT, THE HAUNTING OF LISA a NET WORTH. V tomto roce se také objevila v 1 epizodě seriálu GOOSEBUMPS. A diváci ji mohli také vidět ve filmech THE DONOR a RENT A KID. Rok 1996 jí přinesl role v adaptaci knihy od D. Steelové REMEMBRANCE a v seriálu NEWSROOM. V sérii FLASH FORWARD se pak objevila v jedné z hlavních rolí.

To už ale přišel rok 1997, který pro ni znamenal zlom. Nejprve si zahrála v romantické komedii BOOTY CALL. Poté ale přišel pro ni dosud největší úspěch - role kapitána (později majora) Samanthy Carterové v úspěšném sci-fi seriálu STARGATE SG-1 (Hvězdná Brána). Díky této roli pronikla do povědomí miliónů fanoušků po celém světě a stala se velice oblíbenou. Za celých 10 let chyběla pouze v několika epizodách. V roce 2008, po skončení SG-1, přijala nabídku a na rok se postavila do čela základny Atlantis ve STARGATE ATLANTIS. Objevila se i ve 2 epizodách STARGATE UNIVERSE. Mezitím získala hlavní roli v seriálu SANCTUARY, který vytvořila část tvůrců sérií o hvězdné bráně. Ve 2 řadách nepříliš zdařilého projektu hrála Dr. Helen Magnus.

Amanda se provdala za Alana Kovacse a v březnu 2005 se jim narodila holčička, takže poprvé za 8 let musela vynechat několik epizod SG-1. V přestávkách natáčení Hvězdné brány si zahrála mj. v seriálech OUTER LIMITS nebo MILLENIUM či ve filmech THE VOID, BLACKTOP (2000), LIFE OR SOMETHING LIKE IT (2002) a dalších. Její obvyklý pracovní den při natáčení SG trvá 14 h. Aby vystupovala realisticky jako doktorka a vědec v roli Sam Carterové, diskutuje s ex-navy-SEAL a učí se speciálně o astrofyzice. Amanda je také horlivá čtenářka a spisovatelka - napsala už několik scénářů. Před narozením své holčičky trávila svůj volný čas mj. modernizováním a renovováním svého domu a dováděním se svým psem Abbiem.

(zdroj - csfd.cz, autor - Martin "PogoJoe" Nepraš)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz