Alfred Hitchcock

Datum narození: 13.8.1899 / Místo narození: Leytonstone, Londýn, Anglie, Velká Británie

Sir Alfred Hitchcock je známý jako vynikající režisér a spisovatel. Tento vzrůstově malý pán utkvěl většině lidí v hlavě jako tvůrce hororů, často přezdívaný jako „mistr hororu“, ale pravdou je, že jen jeden z jeho tvorby připomíná hororový směr filmu.

Sir Alfred Hitchcock je známý jako vynikající režisér a spisovatel. Tento vzrůstově malý pán utkvěl většině lidí v hlavě jako tvůrce hororů, často přezdívaný jako „mistr hororu“, ale pravdou je, že jen jeden z jeho tvorby připomíná hororový směr filmu.

Lepší vyjádření (je pravda, že nelze jednoznačně určit filmový směr, do kterého Hitchcock spadá) by bylo psycho thriller. Jeho filmy jsou velice inteligentní, většinou využívá malých prostorů pro natáčení (PROVAZ, OKNO DO DVORA, VRAŽDA NA OBJEDNÁVKU a mohli bychom sem také zařadit film, který se odehrává na člunu - ZÁCHRANÝ ČLUN). Také se setkáváme s velice překvapujícími zvraty, často nečekaným rozuzlením v podání nejrůznějších filmových postav (detektiv, milenec, psycholog). Je úžasné, jak v podstatě z jednoduchého příběhu dokáže navnadit a vygradovat napínavou atmosféru. Ve většině jeho filmů ho můžeme spatřit v nevýrazných cameo rolích, které trvají pár vteřin.

Alfred se setkal poprvé s filmem jako dvacetiletý (1919), rok na to se o film začal zajímat. Začal dělat mezititulky a potom v oddělení filmu. Začal jako asistent režie a později jako scénárista. Tyto zkušenosti mu zajisté pomohly k filmové tvorbě. Byl také ženatý, a to s Almou Reville, se kterou měl jednu dceru Patricii (která se stala herečkou - když jí otec požádal o roli v jeho filmu, bez problémů ji zahrála). Dožil se požehnaného věku osmdesáti let.

Jak byl výborným režisérem, tak i spisovatelem. Jeho knihy byly většinou záhady. I o něm samotném byly psány knihy, například Truffautem a Jeanem-Lucem Godardem, u nás byla vydána kniha od Robina Wooda a byla přeložena Petrem Kurkou. Hitchcock byl také sběratel detektivních povídek. Tyto povídky u nás vyšly na MC nosiči pod názvem „Jen pro silné nervy“, které byly namluveny Vladimírem Brabcem, povídky jsou například Krysy, Kdo dá víc, Kolize, Dopisy...

Sir Alfred Joseph Hitchcock, pokud se ohlédneme a srovnáme si v hlavě, co vlastně všechno udělal a o co se zasloužil, uznáme, že toho bylo skutečně mnoho, co dílo to nový příběh, nadšení, očekávání, překvapení. Nikdy svým typickým stylem nezklame a i v dnešní době se tvoří filmy v tzv. stylu „hitchcockovském“. Patří mu čestné místo v nejvýznamnější filmové kinematografii.

(Zdroj: csfd.cz - Petr "svik" Švesták)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz