Alexandre Desplat

Datum narození: 23.8.1961 / Místo narození: Paříž, Francie

Filmový hudební skladatel Alexandre Michel Gérard Desplat se narodil 23. srpna 1961 v nejromantičtějším městě na světě - v Paříži. Jeho otec je Francouz, zatímco jeho matka pochází z Řecka a k jejich setkání došlo na jedné kalifornské univerzitě. Po svatbě se novomanželé přestěhovali do Francie, kde se narodil malý Alexandre. Alexandre se od pěti let začal věnovat hře na piano. Vedle toho je také velmi zběhlý flétnista a trumpetista. Své hudební vzdělání získal na školách ve Francii a v USA a dále byl ovlivněn jihoamerickými a africkými učitely a umělci. Za svou dosavadní kariéru složil hudbu k více jak sto snímkům. Dále pak stvořil i několik individuálních písní pro různé filmy a dokonce se podílel i na divadelní hudbě.

Filmový hudební skladatel Alexandre Michel Gérard Desplat se narodil 23. srpna 1961 v nejromantičtějším městě na světě - v Paříži. Jeho otec je Francouz, zatímco jeho matka pochází z Řecka a k jejich setkání došlo na jedné kalifornské univerzitě. Po svatbě se novomanželé přestěhovali do Francie, kde se narodil malý Alexandre. Alexandre se od pěti let začal věnovat hře na piano. Vedle toho je také velmi zběhlý flétnista a trumpetista. Své hudební vzdělání získal na školách ve Francii a v USA a dále byl ovlivněn jihoamerickými a africkými učitely a umělci. Za svou dosavadní kariéru složil hudbu k více jak sto snímkům. Dále pak stvořil i několik individuálních písní pro různé filmy a dokonce se podílel i na divadelní hudbě.

V této době (2011) má Alexandre Desplat na kontě čtyři nominace na Cenu akademie - za snímky KRÁLOVNA (2006), PODIVUHODNÝ PŘÍPAD BENJAMINA BUTTONA (2008), FANTASTICKÝ PAN LIŠÁK (2009) a KRÁLOVA ŘEČ (2010). Vedle toho obdržel pět nominací na Zlatý glóbus, z nichž jednu proměnil - za BAREVNÝ ZÁVOJ (2006). Na nejvýznamější evropskou filmovou cenu BAFTA byl Desplat nominovaný pětkrát a tento rok proměnil jednu nominaci ve vítěznou, a to za kritiky a diváky oslavovaný snímek KRÁLOVA ŘEČ (2010). Ve své rodné Francii byl šestkrát aspirantem na Césara a ve dvou případech si i cenu odnesl - za filmy TLUKOT MÉHO SRDCE SE ZASTAVIL (2005) a MUŽ VE STÍNU (2010).

Alexandre Desplat je bezpochyby jedním z nejlepších a nejúspěšnějších skladatelů své generace, který má před sebou ještě velkou řadu úspěchů. V loňském roce a letos skládal hudbu k závěrečným dvěma částem celosvětově úspěšné čarodějnické série HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI (2010 a 2011). Momentálně se věnuje práci na filmech jako STROM ŽIVOTA s Bradem Pittem v hlavní roli nebo na druhém dílu francouzského akční thrilleru LARGO WINCH.

(Zdroj: csfd.cz - Radek "Stanislaus" Flekal)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz