Alexander Skarsgård

Datum narození: 25.8.1976 / Místo narození: Stockholm, Švédsko

Charismatický Alexander Skarsgård je nejstarším synem slavného švédského herce Stellana Skarsgårda, známého například z Goyových přízraků, Pirátů z Karibiku nebo z muzikálu Mamma Mia! Alexander hrál od mládí ve švédských produkcích, jeho snem však bylo dobýt Ameriku. Průlomová pro něj byla válečná minisérie televize HBO Generation Kill. Asi nejslavnější Alexanderovou rolí je postava Erica Northmana v seriálu Pravá krev. Od té doby hrál například v Trierově Melancholii či v Bitevní lodi.

Alexander Skarsgård (celým jménem Alexander Johan Hjalmar Skarsgård) se narodil 25. srpna 1976 ve Stockholmu ve Švédsku jako nejstarší z šesti sourozenců (Gustaf, Sam, Bill, Walter a Eija). Pětkrát zvolen nejvíc sexy mužem Švédska. Místo studia politologie šel do armády k námořnictvu a měl v úmyslu odejít studovat architekturu do Stockholmu. Ale v roce 1997 jeho touha po herectví narostla natolik, že se přihlásil do Marymount Theatre Schoul v New Yorku.

Jeho obliba mimo Skandinávii po několik následujících let strmě rostla a on následně podepsal smlouvu s Endeavor Agency v LA a v New Yorku, a s agenturou Markham and Froggatt pro propagaci v Evropě. Objevil se v několika mezinárodních filmech jako Zoolander či Poslední výsadek. Debutoval ve filmu Allana Edwallse AKE OCH HANS VARLD v roce 1984. Během 80. let se často objevoval v dětských rolích a následně se stal skandinávskou teenager-star, když v roce 1989 hrál ve filmu Rumle Hammerichse HUNDEN SOM LOG.

Když se po dvou letech v New Yorku vrátil do Švědska, netrvalo to dlouho a získal roli jako zralý herec – film HAPPY END (1999). Od té doby natočil ve Skandinávii více než 15 filmů a dnes je jedním z nejoblíbenějších švédských herců.

Nyní je obsazen v roli Erika Northman v upírském seriálu Alana Balla TRUE BLOOD: PRAVÁ KREV, který je vysílán na HBO. Seriál je inspirován romány Charlaine Harris „Sookie Stackhouse“ popisující love story mezi upírem Billem Comptonem (Stephen Moyer) a Sookie Stackhousovou (Anna Paquin), která může číst lidské myšlenky.

(Zdroj: CSFD.cz, autor: haydee)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz