Alex

Datum narození: 20.3.1972 / Místo narození: Almondsbury, Velká Británie

Kytarista, nedostudovaný teolog a dostudovaný angličtinář, vlastním jménem Paul Kapranos Huntley, vystupuje pod pseudonymem Alex. Hrál ve skupinách The Blisters (The Karelia), The Amphetameanies a The Yummy Fur. Od roku 2004 působí jako frontman kapely Franz Ferdinand, která hraje indie rock, post-punk revival nebo dance-rock. Kromě toho píše hudbu, produkuje různé další kapely a psal i pro Guardian. Alex má rád vodku a Rachmaninova.

Alex Kapranosrodným jménemAlexander Paul Kapranos Huntley(narozen 20. března 1972, Almondsbury, Anglie) je kytarysta, zpěvák a frontman glasgowské indie rockové skupiny Franz Ferdinand. Narodil se 20. března 1972 v anglickém městečku Almondsbury, jeho matka byla Angličanka, otec Řek. V roce 1980 se s rodiči přestěhoval do Edinburghu a o čtyři roky později do Glasgow. Ve věku 17-ti let započal studia teologie na aberdeenské univerzitě. Tento obor nedostudoval, avšak na školu nezanevřel - navštěvoval University of Strathclyde v Glasgow, kde vystudoval obor Angličtina a catering (Bc.).

Před založením kapely Franz Ferdinand působil ve skupináchThe Blisters(pozdějiThe Karelia),The AmphetameaniesaThe Yummy Fur. S novými spoluhráči jenž potkal potkal v Glasgow si rychle získali přízeň publika druhým singlem "Take Me Out" (vyšel 12. ledna 2004). Krátce nato následovalo debutové albumFranz Ferdinanda úspěšný vstup do světového hudebního povědomí (deska vyšla i v USA a Japonsku). Druhý počinYou Could Have It So Much Betterdokonce obsadil první místo britské albové hitparády.

Alex Kapranos produkoval v roce 2007 třetí album skotské kapely The CribsMen's Needs, Women's Needs, Whatever, mimo hudby psal také pro listGuardiano kulinářských specialitách, které společně s kapelou zakoušel během turné v roce 2005.

(zdroj - Wikipedie, T-music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz