Aleš Brichta

Datum narození: 9.8.1959 / Místo narození: Praha, Československo (dnešní Česká republika)

S hudbou začal ještě na základní škole a kupodivu rovnou s americkou country. V dospívání přesedlal na rock, v rámci doby na nejtvrdší možný – metal. Na 20 let zakotvil jako kapelník Arakainu. První vydané album bylo Thrash the Trash, poslední Archeology. Aleš Brychta pokračuje v sólové dráze (Údolí sviní, Deratizér), píše texty i hudbu a hostuje u mnohých známějších interpretů měkčí muziky i skupin. Jedním z jeho nejnovějších projektů je album Papírovej drak.

Aleš Brichta je jeden z nejvýznamějších českých zpěváků tvrdého rocku, který se narodil 9 srpna 1956 v Praze. Vystudoval hotelovou a vysokou školu ekonomickou se zaměřením na zahraniční obchod. Zprvu ho ovlivňovala americká country hudba. Během studentských let se pěvecky angažoval v různých sklepních kapelách jako např. Kentaur, Projektil či Apad, ze kterého se záhy začala vylupovat jeho nejzásadnější kapela jeho života, legendární heavy metalová skupina Arakain. Založil ji v roce 1982 se svým budoucím švagrem, kytaristou Jiřím Urbanem.

V průběhu 90. let natočili řadu velmi úspěšných studiových alb, počínaje prvním a zásadním albem Arakainu Thrash the Trash až po poslední Archeology, které zakončilo Alešovo dvacetileté působení v Arakainu. K tomuto výročí kapela vydala i koncertní DVD s názvem 20 let natvrdo a stejně tak stejnojmennou velmi pečlivě vypracovanou knihu. Po té zpěvák založil metalovou kapelu Grizzly, která ale neměla dlouhého trvání a po natočení trojpísničkového alba New Spirit se uchýlila k zimnímu spánku.

Aleš Brichta však není jen pouhý zpěvák, ale také prvotřídní a vyhledávaný textař, občasný hudební producent a skladatel. Otextoval nejen všechny songy svojí mateřské kapely Arakain, ale napsal texty i pro řadu známých umělců z branže, kterými se může pyšnit např Olympic, Doga, Škwor, Burma Jones, Věra Špinarová, Vilém Čok a další. V roce 1992 byl Aleš Brichta vyhlášen nejúspěšnějším zpěvákem v anketě Černá vrána, na základě čehož vznikl jeden z mnoha úspěšných projektů s názvem Zemětřesení jako pocta zesnulému Jiřímu Schelingerovi.

Zvláštní kapitolou zpěvákovy kariéry je i velmi úspěšná sólová dráha, která svoji úspěšnou cestu započala v roce 1994 vydáním alba Růže pro Algernon, jejíž obrovský úspěch zapřičinil, že Aleš Brichta se postupem času stal známým českým zpěvákem nejen na poli tvrdé rockové scény. Dodnes můžeme v řadách komerčních rádií slyšet zlidovělé hity jakými jsou Barák na odstřel, V uniformě lokaje či jeho bezkonkurenčně nejúspěšnější hit Dívka s perlami ve vlasech.

V rámci vydání jeho alba Anděl posledního soudu vyšla i stejnojmenná miniknížečka, ve které je autorem jedné ze scifi povídek, přičemž není tajností, že literatura se scifi a fantasy zaměřením je jeho velké hobby.To však není zdaleka vše, čím se tento produktivní rocker může chlubit. Dnes již nežijící zpěvačce Pavle Kapitánové nejenže otextoval celou desku Nevěřím, ale ujal se jí i jako producent. Veliký úspěch přinesl i projekt Hattrick, který se zabývá výhradně fotbalovou tématikou, na němž najdeme fotbalovou hymnu Nechte vlajky vlát.

Taky si zahrál v muzikálu Jesus Chris Superstar roli Piláta. Dneska Aleš Brichta vede skupinu AB Band, která je čímdál úspěšnější a se kterou už natočil úspěšná alba jako Divadlo snů, Nech si to projít hlavou, Deratizér a dokonce i anglicky zpívané album svých známých hitů s názvem Grizzly.

V roce 2009 oslavil 50 let svého života koncertem v pražské Tesla aréně, jehož záznam vyšel na DVD ve velmi kvalitní obrazové i zvukové produkci. Kapela momentálně připravuje nové album a jistě své fanoušky nezklame.

(zdroj: CSFD.CZ, autor: "Deratizer")


Magmafest 2015
Vyprodáno
Basinfirefest 2015
25.6.2015 19:30 - 28.6.2015 23:59 –

Basinfirefest 2015

Vyprodáno
Magmafest 2015
Vyprodáno


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz