Alessandro Preziosi

Datum narození: 19.4.1973 / Místo narození: Neapol, Itálie

Charismatický italský herec Alessandro Preziosi je českým divákům znám především díky seriálu Elisa z Rivombrosy, v němž si zahrál Fabricia Ristoriho, čestného a spravedlivého šlechtice, který se však zamiloval do služky. Tento seriál mu přinesl obrovskou vlnu popularity, v natáčení jeho druhé řady však Alessandro nechtěl pokračovat, natočil tedy jen dva díly a vrátil se raději na divadelní prkna. Kromě toho se například objevoval i v kriminálním seriálu. Alessandrovým velkým koníčkem je hudba – skládá a hraje na klavír a stihnul už vydat několik desek.

Alessandro Preziosi se narodil 19. dubna 1973 v Neapoli. Už jako malý chlapec snil o tom, že bude herec, ale na přání rodičů (oba jsou právníci) úspěšně vystudoval práva. V roce 1996 odjel do Milána, aby přece jen studoval herectví. Debutoval v inscenaci rolí Laerta v Hamletovi (1998) na jevišti divadla Manzoni. Poté natočil pro Tv soap operuVivere (1999–2002)  a jeho herecká kariéra se začala úspěšně rozvíjet.

V roce 2002 začalo natáčení Elisy di Rivombrosa a úspěch hraběte Fabrizia Ristoria mu přinesl obrovskou popularitu. Vyhrál cenu Telegatto za tuto mužskou roli. Přesto však odmítl nabídku vystupování v druhé sérii (s ohledem na diváka svolil ke dvěma dílům druhé řady seriálu) a dál se pak věnoval naplánovaným projektům – vrací se k divadlu a k obdivovaným hrám Shakespeara - hrál v Králi Learovi. Hrál také mimo jiné v kriminálním seriáluIl Capitano (2005). Za roli komisaře De Luca (2008) rovněž získal ocenění : Efebo Silver a Golden Chest.

Od konce roku 2011 je uměleckým ředitelem Teatro d'Abruzzo. Mezi jeho koníčky patří především hudba. Hraje výborně na klavír a skládá písně. Vydal už tři desky: Le ultime ore di A.I., El tongoneo II, Love & Freedom. Jeho balady zazní např. ve filmu Druhá svatební noc (2005), režírovaném Pupi Avati. Mimo jiné je velkým fanouškem Juventusu.

Ze vztahu s herečkou Rosellou Zito má syna Andrea Eduardo nar. 1995 a se svou hereckou kolegyní z úspěšné Elisy di Rivombrosa Vittorií Puccini má holčičku Elenu nar. 2006. V současné době (2013) plní plátky italských bulvárů jeho nový vztah s Gretou Carandini.

(Zdroj: CSFD.cz, autor: Tanulin)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz