Alec Baldwin

Datum narození: 3.4.1958 / Místo narození: Massapequa, Long Island, New York, USA

Dříve představován jako jeden z nejsvůdnějších herců, dnes obézní, zato charakternější herec, proslavený nejen svými rolemi, ale hlavně svým manželstvím s Kim Basingerovou. Tak by se dal velice stručně shrnout životopis z povědomí filmových fanoušků. Alec Baldwin (*1958) se narodil na Long Islandu ve státě New York. Není nutno připomínat jeho sourozence, herce Stephena, Williama a Daniela. Alec se však stal rozhodně nejprůbojnějším.

Dříve představován jako jeden z nejsvůdnějších herců, dnes obézní, zato charakternější herec, proslavený nejen svými rolemi, ale hlavně svým manželstvím s Kim Basingerovou. Tak by se dal velice stručně shrnout životopis z povědomí filmových fanoušků.Alec Baldwin (*1958) se narodil na Long Islandu ve státě New York. Není nutno připomínat jeho sourozence, herce Stephena, Williama a Daniela. Alec se však stal rozhodně nejprůbojnějším.

Dva roky hrál v TV seriálu THE DOCTORS, který se později dočkal 5182 epizod ! Nato další dva roky v prequelu Dallasu KNOTS LANDING a dostal se tak do širšího amerického povědomí.

S rolemi typického charakterního hezouna si jej spojovali nejen diváci, ale i producenti. Kariéra nabírala vysoké obrátky a brzy televizní filmy vystřídalo veliké plátno. Poměrně podařená komedie MANŽELSKÉ ETUDY a nezapomenutelný BEETLEJUICE byly však pouhým začátkem.Nedostával role zrovna bezvýznamné. Střídání komedií s akcí bylo velikým plusem. Snad za připomínku stojí MANŽELSTVÍ S MAFIÍ s Michelle Pfeifferovou, PODNIKAVÁ DÍVKA s Melanie Griffithovou či HON NA PONORKU se Seanem Connerym. A při natáčení filmu MUŽ NA ŽENĚNÍ se objevila vyvolená Kim Basinger. Jejich manželství trvalo 9 let (1993-2002). Za celou dobu vystřídali mnoho domácích mazlíčků (11 psů, 7 koček a vlka) a rozbouřili bulvární tiskoviny až hanba. Mají spolu dceru Addie. Konec byl však velice nepříjemný.

Natáčení filmu za filmem nepřestalo. Alec se bohužel držel převážně v průměrných vodách. Nijak úžasný SHADOW se rozhodně nestal Batmanem a ÚTĚK DO MEXIKA žádným Bonnie & Clydem. On však v rolích vynikal pořád stejně. Jak v průměrném thrilleru POROTCE, tak i při malé roličce v KONKURENTECH nebo jako Dave v NEBESKÝCH VĚZNÍCH.

Za svoji kariéru byl zatím jedenkrát nominovaný na Oscara (SMOLAŘ) a čtyřikrát na Zlatý globus (A STREETCAR NAMED DESIRE, NORIMBERK, CESTA DO VÁLKY a opět SMOLAŘ). Tyto role také lze považovat jako jedny z jeho nejlepších. Snad také Juana Trippea ve Scorseseho LETCI. Nově se ukáže po boku Jima Carreyho v komedii FUN WITH DICK AND JANE, s Bloomem a Dunstovou v ELIZABETHTOWN a opět při spolupráci s Martinem Scorsesem, DiCapriem, Damonem a Nicholsonem v THE DEPARTED. Určitě je na co se těšit.

(Zdroj: csfd.cz - Robert "Gary" Vrba)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz