Alan Alda

Datum narození: 28.1.1936 / Místo narození: New York, USA

Celosvětové slávy se Alanu Aldovi dostalo díky kultovnímu seriálu M*A*S*H, ve kterém ztvárnil roli sarkastického doktora Hawkeye Pierce. Kromě toho si zahrál například ve filmu Martina Scorseseho Letec, kde mu postava senátora Ralpha Owena Brewstera vynesla nominaci na Oscara, nebo v komedii Po čem ženy touží. V zámoří je také znám díky oblíbenému televiznímu pořadu popularizujícímu vědu, který uváděl v letech 1993–2007. Alan Alda žije se svou ženou, se kterou se oženil v roce 1957 a má s ní 3 děti.

Proč si to nepřiznat, Alan Alda, vlastním jménem Alphonso D´Abruzzo, se ponejvíce proslavil svým účinkováním v legendárním seriálu M.A.S.H. A všichni mohou s klidným svědomím říct, že právem. Měl v herectví velkou průpravu, protože již od raného věku hrál v různých letních divadlech a dostal se až na Broadway. Fanoušci seriálů měli štěstí, neboť roli Hawkeyeho Pierce nakonec neodmítl a jeho herectví mu vyneslo šest Zlatých glóbů, dvě ceny Emmy za režii a herecký výkon. Po skončení téhle slavné televizní show se věnoval vlastním filmům, které většinou zobrazují mezilidské vztahy v současné americké společnosti. Za všechny se sluší připomenout filmy ČTYŘI ROČNÍ OBDOBÍ a BETSYINA SVATBA.

Alan Alda se také velmi často objevuje ve filmech Woodyho Allena, jako jsou například TAJEMNÁ VRAŽDA NA MANHATTANU či ZLOČINY A POKLESKY. Svou přítomností oživuje i současnou kinematografii, jeho role nejsou rozsahem příliš velké, vždycky je však svou přítomností oživí, jak v komediální, tak i veskrze záporné rovině (PO ČEM ŽENY TOUŽÍ, MĚSTO ŠÍLENCŮ). A perlička na závěr? Alan Alda patří k těm nemnoha hollywoodským hercům, jejichž manželství vydrželo mnoho desítek let. Od roku 1957 je ženatý s klarinetistkou Arlene Weiss. (Zdroj: CSFD.cz, autor: David "Tosim" Čuřík)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz