Aishwarya Rai Bachchan

Datum narození: 1.11.1973 / Místo narození: Mangalore, Karnataka, Indie

Aishwarya Rai prorazila v roce 1994 jako Miss World. Po tomto výrazném zlomu v kariéře pracovala dále jako modelka a postupně se připravovala na hereckou dráhu. Filmový debut přišel roku 1997 společně s tamilským filmem IRUVAR. Dodnes ovšem zcela nenechala svou dráhu modelky za sebou a pravidelně se vrací na titulní stránky prestižních magazínů. Hned během prvních let se osvědčila jako výtečná multilingvistka, herečka, tanečnice a zpěvačka.

Aishwarya Rai prorazila v roce 1994 jako Miss World. Po tomto výrazném zlomu v kariéře pracovala dále jako modelka a postupně se připravovala na hereckou dráhu. Filmový debut přišel roku 1997 společně s tamilským filmem IRUVAR. Dodnes ovšem zcela nenechala svou dráhu modelky za sebou a pravidelně se vrací na titulní stránky prestižních magazínů.Hned během prvních let se osvědčila jako výtečná multilingvistka, herečka, tanečnice a zpěvačka.

Kollywoodské filmy v tamilštině brzy převážily bollywoodské filmy v hindštině. Jedinkráte se také objevila ve filmu RAVOYI CHANDAMAMA (1999) v telugštině (v jejím rodném jazyce) a příležitostně se také nevyhýbá bengálskému filmu (CHOCKER BALI, 2003), čímž se stává i součástí Tollywoodu.

Rai patří mezi nejvýraznější tváře indického filmového průmyslu nejen z pohledu západního světa a tak není divu, že nakonec prošla v angličtině i současným Hollywoodem. Po IRUVARU se dalšími kollywoodskými filmy s Aish staly JEANS (1998), KANDUKONDAIN KANDUKONDAIN (1999), RAAVANAN a ENTHIRAN (oba 2010). Z nichž pro ni byla nejzajímavější cenami ověnčená dvojí spolupráce s režisérem S. Shankarem a více jazyčná práce na RAAVANANU, který byl natočen s odlišným hereckým obsazením také v hindštině jako RAAVAN. KANDUKONDAIN KANDUKONDAIN tématicky předznamenal jako adaptace Jane Austenové její první hollywoodský film MOJE VELKÁ INDICKÁ SVATBA (2004)....AUR PYAAR HO GAYA (1997) byl jejím prvním bollywoodským filmem. Za něj dostala cenu jako nejslibnější nováček. Následovaly AA AB LAUT CHALEN, HUM DIL DE CHUKE SANAM (za který získala svou první cenu Filmfare) a TAAL (v roce 1999), MELA, JOSH a HAMARA DIL AAPKE PAAS HAI (2000), ALBELA (2001), HUM TUMHARE HAIN SANAM, 23RD MARCH 1931: SHAHEED a SHAKTI: THE POWER (2002). Z této řady převážně úspěšných filmů, ve kterých se setkávala opakovaně s těmi největšími hvězdami bollywoodského filmu – s Bobby Deolem, Akshayem Khannou, Salmanem Khanem, Ajayem Devganem, Anilem Kapoorem, Aamirem Khanem, Sharukhem Khanem, Govindou, Madhuri Dixit… se postupně vytřídily její vlastní projekty a filmy, pro které sehrála jen speciální hudební scénu.

V roce 2000 poprvé navázala spolupráci s tandemem otce a syna Bachchanových ve snímcích DHAAI AKSHAR PREM KE a MOHABBATEIN. Toto setkání se stalo klíčovým pro její osobní život. Nejen, že s nimi točí do dnes celou řadu úspěšných projektů (HUM KISI SE KUM NAHIN, KUCH NAA KAHO, KHAKEE, KYUN! HO GAYA NA..., BUNTY AUR BABLI, UMRAO JAAN, DHOOM 2, GURU, JODHAA AKBAR, SARKAR RAJ, RAAVAN), ale také se v roce 2007 za mladého Abhisheka provdala a stala se z ní Aishwarya Rai Bachchan. Předtím chodila se Salmanem Khanem a Vivekem Oberoiem.

Dalším zásadním zlomem v její herecké kariéře byl monstrózní projekt DEVDAS (2002). Remake klasického filmu a z jiného pohledu vrchol kariéry legendární Madhuri Dixit. Aish si za tento film odnesla svou druhou a zatím poslední cenu Filmfare.

Po roce 2002 až do dnes dále pracuje samostatně v hindštině na těchto filmech: DIL KA RISHTA, RAINCOAT, SHABD, ACTION REPLAYY a GUZAARISH. Je to velice pestrá kombinace všech žánrů, od romantické komedie, po artový film, retro komedii nebo historické drama. Speciální část její filmografie tvoří anglicky mluvené filmy, jak již bylo naznačeno výše. Po MOJÍ VELKÉ INDICKÉ SVATBĚ přišla na řadu KRÁLOVNA KOŘENÍ (2005), JOURNEY ACROSS INDIA, VYPROVOKOVANÁ, POSLEDNÍ LEGIE (2007) a RŮŽOVÝ PANTER 2 (2009). Zde se setkala s Naveenem Andrewsem, Colinem Firthem nebo Stevem Martinem.

Plány pro rok 2011 přerušilo její těhotenství. V listopadu povila svou prvorozenou dceru. V roce 2013 by se měla do filmu vrátit ve společném projektu s manželem - LADIES & GENTLEMEN.

(Zdroj: csfd.cz - Markéta "NinadeL" Nedvědová)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz