Židovské muzeum v Praze – Klausová synagoga

U starého hřbitova, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 222 749 211, office@jewishmuseum.cz
Praha 1/Muzea / Galerie - Praha 1




Klausovu synagogu můžete navštívit v rámci muzejního okruhu Židovského muzea, který zahrnuje vstup do Španělské synagogy, Klausovy synagogy, Pinkasovy synagogy, Maislovy synagogy a do Starého židovského hřbitova.

Synagoga je pojmenována podle německého slova Klaus, což znamená "malá budova" - v 16. století na místě stavby této největší synagogy města pražského totiž stávaly tzv. "klausy", což byly tři menší stavby, ve kterých se místní židé vzdělávali.

Klausová synagoga byla ve svých dobách druhou hlavní synagogou pražské židovské obce a působila zde řada jejích významných rabínů.

Klausová synagoga byla založena roku 1689 na místě původní synagogy z roku 1564. V letech 1883–84 došlo k velké rekonstrukci a přestavbě Uvnitř byla udělána štuková výzdoba, vně pak oprava fasád. Z této doby pochází i barevné vitráže v oknech. Obdélná stavba původně pochází ze tří částí, tzv. klaus (cel). Tyto malé budovy sloužily ke vzdělávání místních židů. Byla zde vysoká škola, kde učil v té době významný rabbi Löw, další pak sloužila jako modlitebna, v třetí byla zřízena mikve, neboli rituální lázeň.

Stavba už však nemá svou původní podobu, která byla setřena množstvím přestaveb.

Židovské tradice a zvyky I (expozice dále pokračuje v Obřadní síni)

Expozice návštěvníka seznámí s prameny judaismu, s hebrejskou biblí, se svitkem Tóry včetně jeho ozdob a ručičky k ukazování textu. Je zde popsána i synagoga, její vnitřní vybavení a účel synagogy samotné i ostatních exponátů.


V galerii je pak k vidění výstava fotografií představujících každodenní život židovské rodiny spolu s jejími zvyklostmi.

Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Výklad v jiném jazyce: Aj, Nj, Fj, Ij, Šj, Rj
Popisky v jiném jazyce: Aj
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 150 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ne
  Otvírací dny Čas
1.1. - 27.3.2015

Po - Pá

Ne

9:00 - 16:30

29.3. - 23.10.2015

Po - Pá

Ne

 9:00 - 18:00
25.10. - 31.12.2015

Po - Pá

Ne

 9:00 - 16:30

Pozn.: Zavřeno je vždy v sobotu a také ve všechny významné židovské svátky - nutné sledovat webové stránky Židovského muzea v Praze.

Klausová synagoga - v rámci muzejního okruhu 85 - 480 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz