Agnetha Fältskog

Datum narození: 5.4.1950 / Místo narození: Jönköping, Švédsko

Agnetha Äse Fältskog se narodila 5.dubna 1950 v jižním Švédsku v městě Jönköping. Své první vystoupení absolvovala Agnetha už v roce 1956, kdy pro ni otec zorganizoval Vánoční show, na které vystoupila. Už od mládí se učila na hře na klavír a jako velmi mladá už začala skládat písně. Když jí bylo 13, Agnetha a její dvě kamarádky Lena Johansson a Elisabeth Strub založily kapelu s názvem The Cambers. Velkým idolem Agnethy byla americká zpěvačka Connie Francis, milovala její hudební styl, který ji také velmi ovlivnil.

Agnetha Äse Fältskog se narodila 5.dubna 1950 v jižním Švédsku v městě Jönköping. Své první vystoupení absolvovala Agnetha už v roce 1956, kdy pro ni otec zorganizoval Vánoční show, na které vystoupila. Už od mládí se učila na hře na klavír a jako velmi mladá už začala skládat písně. Když jí bylo 13, Agnetha a její dvě kamarádky Lena Johansson a Elisabeth Strub založily kapelu s názvem The Cambers. Velkým idolem Agnethy byla americká zpěvačka Connie Francis, milovala její hudební styl, který ji také velmi ovlivnil.

V 15 letech se rozhodla, že opustí školu a pokusí se stát slavnou zpěvačkou. Zpočátku pracovala jako telefonní operátorka pro automobilovou firmu. Při své práci zpívala s místní kapelou, jejíž frontman byl Bernt Enghardt. Postupně získávali popularitu a tak se Agnetha musela rozhodnout, jestli zůstane u své práce jisté telefonistky nebo se vrhne na kariéru zpěvačky. Zpívání zvítězilo a s kapelou Bernta Enghardta zpívala ještě 2 roky. V průběhu této doby se rozešla se svým dlouholetým přítelem a to ji inspirovalo k napsání písně Jag var sa kär, který ji katapultoval mezi známé zpěváky. V dalších letech se postupně stávala slavnější a slavnější, ale v létě 1969 přišel okamžik, který ovlivnil celý její život...potkala Björna Ulvaeuse, muže svých snů. Tím žačala její spolupráce se 4 velmi talentovanými lidmi. Björn Ulvaeus psal písně společně s Benny Andersson.

Benny a Björn měli svou vlastní nahrávací firmu Union songs, kde společně spolupracovali Stikkan (Stig) Anderson. Dalo se čekat, že tato čtveřice společně začne vystupovat. V roce 1970 se pokusili o své první vystoupení, které ovšem skončilo katastrofou a na delší dobu společně vůbec nevystupovali a každý se dál věnoval své kariéře. 23. února 1973 se narodila Elin Linda Ulvaeus a Agnetha se stala matkou. Toto období pro ni nebylo snadné, protože se snažila skloubit pracovní a osobní život dohromady, což se jí né vždy vedlo tak jak by chtěla. I přes to jí ještě v roce 1973 vyšla deska Agnetha Fältskog Bästa. Poprvé zažili úspěch všichni společně na Eurovizi v roce 1974 s písničkou Waterloo. Nejen díky zpěvu, ale také díky kostýmům a celkovému ztvárnění se stali vítězi Eurovize 1974. Po tomto úspěchu jejich hvězda vyletěla hodně vysoko a oni se rychle stali jednou z nejoblíbenějších skupin po celé Evropě a pak i v USA.

Od roku 1974 do roku 1979 ABBA složila, nazpívala a nahrála hity jako: Fernando, Dancing Queen, Mamma Mia a mnoho dalších které se hrají dodnes. V roce 1979 Agnetha a Björn vydali prohlášení, ve které se oznamují, že se rozhodli své maželství ukončit. Tisk z jejich rozvodu okamžitě udělal senzaci roku a pozornost na ABBA se upřela ještě více. K tomu přispívá také rozvod Bennyho a Anni-frid. Od roku 1982 ABBA již společně nevystupuje, ale Agnetha ve své kariéře pokračuje na sólové dráze. Do konce devadesátých let napsala a nazpívala mnoho písní a objela celý svět na koncetních turné.

(Zdroj: T-music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz