AFI


Americká rocková skupina AFI vznikla v roce 1991 v Californii. Od roku 1998 působí ve stejném složení: Davey Havok (zpěv), Adam Carson (bicí), Hunter Burgan (basa, keyboard) a Jade Puget (kytara, keyboard). Během víc jak 17ti let své kariéry, skupina vydala 7 studiových alb. Ale první velký úspěch zaznamenali až v roce 2003 s albem Sing the Sorrow, které se vyšplhalo na páté místo v žebříčku Billboar 200 a získalo v Americe Platinovou desku za 1 milion prodaných nosičů.

Americká rocková skupina AFI vznikla v roce 1991 v Californii. Od roku 1998 působí ve stejném složení: Davey Havok (zpěv), Adam Carson (bicí), Hunter Burgan (basa, keyboard) a Jade Puget (kytara, keyboard).Během víc jak 17ti let své kariéry, skupina vydala 7 studiových alb. Ale první velký úspěch zaznamenali až v roce 2003 s albem Sing the Sorrow, které se vyšplhalo na páté místo v žebříčku Billboard 200 a získalo v Americe Platinovou desku za 1 milion prodaných nosičů.

V roce 2006 skupina vydala Decemberunderground, kde se objevuje hit Miss Murder. Jak album, tak skladba dosáhly prvního místo v Billboard 200. Album získalo Zlatou desku za prodej 900 000 nosičů nejen doma v Americe, ale i v Austrálii.Když v roce 1991 založili Davey Havok a dva, dnes již bývalí členové Mark Stopholese (kytara) a Vic Chalker (basa), skupinu AFI, byli stále ještě na střední škole a neuměli hrát na žádné nástroje. Stopholese navrhl do skupiny svého kamaráda Adama Carsona, který měl bicí soupravu. Stopholese se naučil hrát na kytaru a Chalker na basu. Ale Chalker byl brzy nahrazen Geoffem Kresgem. Stále jsme v roce 1991, když AFI nahráli svoje první EP Dorks dnes již neexistující kapelou Loose Change, kde hrál budoucí kytaristka AFI Jade Puget.

AFI byli rozpuštěni, když šel každý člen na jinou vysokou školu. Po nějakém čase, když se skupina sešla při jedné live show, se členové rozhodli odejít ze škol a věnovat se AFI naplno. Jejich první plně dlouhé album Answer That and Stay Fashionable, bylo vydáno v roce 1995. V roce 1996 vydali své druhé album Very Proud of Ya, pod záštitou Nitro Records. Během turné na propagaci alba Very Proud of Ya, se rozhodl kapelu opustit Kresge a pro zbytek turné byl nahrazen Hunterem Burganem. Burgan pomáhal kapele i s nahrávkou alba Shut Your Mouth and Open Your Eyes (1997), načež byl poté požádán, aby se přidal ke skupině jako právoplatný basák. V roce 1998 opustil kapelu i Stopholese a byl nahrazen Jadem Pugetem, jeho blízkým kamarádem.

V roce 1999 vydává skupina album Black Sails in the Sunset, kde se fanouškům představuje s mnohem temnějším zvukem. Na tomto albu byl stále patrný jejich originální hardcore základ, ale s Dark Romantic vlivem a důrazem na pochmurnou atmosféru. Také byl patrný vliv Deathrocku a Goth rocku. V roce 2000 kapela vydala album The Art of Browning, které debutovalo na Billboard 200 na 174 místě. V roce 2002 AFI odešli od Nitro Recordsa podepsali smlouvu s DreamWorks Records, kde v roce 2003 vydali album Sing the Sorrow, se kterým se představili i širšímu publiku. V témže roce, byli AFI nominováni na MTV Video Music Awardss klipem Girl's Not Grey. Cena se stala jejich první VMA, kterou vyhráli.

V červnu 2006 AFI vydali svoje nejnovější album Decemberunderground pod Interscope Records. Toto album přineslo kapele silně se rozrůstající základnu fanoušků. 12. prosince 2006 kapela vydala svoje první DVD I Heard a Voice. Kapela v současné době pracuje na novém albu ve studiu The Art of Ears, kde AFI nahráli velkou většinu svých předchozích materiálů.

(Zdroj: T-music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz