Aerosmith


Kapela byla původně považovaná za odpověď dominantnímu britskému rocku. Sami o nějaké odpovědi nevědí, jen říkají, že se sice inspirovali britskými The Who, Led Zeppelin a Rolling Stones, ale jedou si odjakživa po svém. Mezinárodní slávu získali rychle po vydání prvního alba, zejména díky slavné písni Dream On. Do rock'n'rollové síě slávy, založené roku 1986 v Clevelandu pro hudebníky, producenty a důležité osobnosti tohoto hudebního žánru, byli uvedeni v roce 2001. Na seznam 500 skladeb, které formovaly rockovou hudbu, byla zařazena jejich dílka Dream On a Toys in the Attic.

Aerosmith je americká rocková kapela založená roku 1970 v Bostonu. Pětičlenná parta v čele se zpěvákem Stevenem Tylerem, který je spolu s Mickem Jaggerem majitelem nejširšího hudebního úsměvu, stihla za svou více jak pětatřicetiletou úspěšnou kariéru prodat na 150 miliónů alb, což ji řadí mezi nejúspěšnější americké rockové kapely všech dob. Debutovou desku s příznačným názvem Aerosmith kapela vydala v roce 1973. Z této nahrávky pochází i jeden z největších hitů kapely Dream On.

Pověstný mezinárodní průlom však přišel až o dva roky později s albem Rocks. K dalším úspěšným deskám patří Permanent Vacation (1987),Get A Grip (1993) nebo Nine Lives(1997). Zatím posledními počiny jsou studiové album Honkin' on Bobo(2004), se kterým kapela zabrousila i do bluesových hudebních vod, a kompilace hitů Devil´s Got A New Disguise (2006).

Skupinu založili Joe Perry (kytara, zpěv) a Tom Hamilton (baskytara), kteří později přibrali ještě trojku ve složení Steven Tyler (zpěv), Joey Kramer (bicí) a Ray Tabano (kytara). Od původního složení se sestava kapely do dnešního dne příliš nezměnila, jednotliví členové si sice dávali menší pauzy v účinkování ve skupině, odešel však jen Ray Tabana, kterého nahradil Brad Whitford. V sestavě se na krátký čas objevili i Jimmy Crespoa Rick Dufay.

Dráha Aerosmith je poznamenaná alkoholovými excesy, drogovými závislostmi a osobními konflikty jednotlivých členů. Aerosmith drží vedle rekordního prodeje na poli amerických rockových kapel i rekord v počtu zlatých a platinových alb. V roce 2001 byli uvedeni do vyhlášené Rock and rollové síně slávy. Písně Dream Ona Toys In The Atticbyly navíc zařazeny na seznam pěti set písní, které se nejvíce podepsaly na formování světového rocku.

Hudba Aerosmith je označovaná za hard rock a heavy metal, jsou z ní cítit vlivy legendárních The Rolling Stones, Led Zeppelin nebo The Who. K jejich nejznámějším hitům patří písně Livin' On The Edge, Love In An Elevator, Amazing, Dream On, Crazynebo song z filmu Armageddon I Don't Want To Miss A Thing.

(zdroj - T-music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz