Adrien Brody

Datum narození: 14.4.1973 / Místo narození: New York City, USA

Adrien se narodil v dubnu roku 1973. Už jako dítě bavil kamarády na narozeninových oslavách svými kouzelnickými vystoupeními. Rodiče, fotografka Sylvia Plachy a učitel dějepisu Elliot Brody, kteří měli k umění blízko, svého syna v jeho touze stát se hercem podpořili. A tak mohl nastoupit na prestižní The High School for the Performing Arts a poté i na American Academy of Dramatic Arts.

Adrien se narodil v dubnu roku 1973. Už jako dítě bavil kamarády na narozeninových oslavách svými kouzelnickými vystoupeními. Rodiče, fotografka Sylvia Plachy a učitel dějepisu Elliot Brody, kteří měli k umění blízko, svého syna v jeho touze stát se hercem podpořili. A tak mohl nastoupit na prestižní The High School for the Performing Arts a poté i na American Academy of Dramatic Arts. Už během studií se představil publiku v několika malých divadlech i v televizi (sitcom Annie McGuire), ale až rozhodnutí zkusit štěstí v Hollywoodu bylo klíčové. Opustil rodinu a vydal se vstříc svému osudu, do Los Angeles.

Všechny začátky jsou těžké a ty Adrienovy nebyly výjimkou. Dlouho si nemohl najít práci a v roce 1992 se ošklivě zranil při nehodě na motorce. Rok poté však konečně získal výraznější roli a to v dramatu Stevena Soderbergha KING OF THE HILL, kde coby znalec pouličního života Lester zaujal kritiku. A s pochvalnými recenzemi na jeho výkon přicházejí i zajímavé nabídky. A tak se objevuje ve STŘELE, akčním snímku s Mickeym Rourkem, a nato i ve vzpomínce na Neala Cassidyho THE LAST TIME I COMMITTED SUICIDE, kde byl jeho hereckým partnerem Keanu Reeves. Svou první nominaci na Independent Spirit Award získal za roli barmana v nezávislému snímku RESTAURANT.

Radost i zklamání přineslo Adrienovi válečné drama Terrence Malicka TENKÁ ČERVENÁ LINIE. Dostal sice příležitost ztvárnit desátníka Fifea, ale většina jeho scén byla vystřižena. I tak ovšem nezůstal nepovšimnut. Voják, který toho moc nenamluví, zato v očích se mu zračí strach z války i zděšení z nástupu do další vojenské akce, kde může kdokoliv kdykoliv zemřít, byl tak přesvědčivý, že utkvěl v paměti většině diváků. V prostředí války, tentokrát občanské a v Jugoslávii, setrval i poté v HARRISONOVÝCH KVĚTECH. Zde se však představil nikoli jako voják, ale coby reportér Kyle Morris.

Adrien se může pochlubit spoluprací s významnými režiséry – s Barrym Levinsonem se setkal při NESPOUTANÉ VOLNOSTI, s Kenem Loachem natočil CHLÉB A RŮŽE a Spike Lee ho obsadil do role punkáče Richieho ve svém dramatu KRVAVÉ LÉTO V NEW YORKU. V jeho filmografii můžeme najít i roli hamižného hraběte, jehož si užil v historickém dramatu AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM. A životní role na sebe nenechala dlouho čekat.

Z více než čtrnácti set uchazečů si režisér Roman Polanski zvolil Adriena coby představitele polského klavíristy Wladyslawa Szpilmana pro svůj film PIANISTA. A ztělesnit člověka, který prošel peklem, když se za války ukrýval před nacisty, znamenalo sáhnout si na úplné dno. Dobrovolná izolace od vnějšího světa mu pomohla pochopit pocity člověka, jako je zoufalství, beznaděj, strach a samota. A právě díky tomu byl ve své roli jedinečný, o čemž svědčí celá řada cen, jimiž byl za svůj výkon odměněn, v čele s nejprestižnějším Oscarem za hlavní mužský herecký výkon. To mu bylo 29 a stal se tak historicky nejmladším držitelem pozlacené sošky v této kategorii.

Po takto náročné zkušenosti se pustil do lehčích žánrů. Nejprve se objevil v komedii DETEKTIV a poté v psychologickém thrilleru mistra napětí M. Nighta Shyamalana VESNICE. V současné době natáčí remake slavného KING KONGA pod režijním vedením Petera Jacksona. Jedná se o jeden z nejočekávanějších filmových projektů a ať už tento pokus znovu zfilmovat nesmrtelnou klasiku dopadne jakkoli, na jedno se můžeme spolehnout – na herecký výkon Adriena Brodyho.

(Zdroj: csfd.cz - Klára "Molly" M.)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz