Adele

Datum narození: 5.5.1988 / Místo narození: Tottenham, Londýn, Velká Británie

Kariéra anglické zpěvačky začala roku 2007 cenou kritiků v Brit Awards v soutěži umělců, kteří ještě nevydali album. První deska s názvem 19 vyšla počátkem roku 2008 a brzy se v prodejích vyšplhala na první místo. Druhé album nazvané 21 vyšlo 19. ledna 2011 a bylo podobně úspěšné. Její diskografie se udržela na předních prodejních místech déle než legendárních Rolling Stones. Od roku 2012 je matkou a žije v západním Sussexu v sídle s 10 ložnicemi.

Celým jménem Adele Laurie Blue Adkins se narodila 5.5.1988 v Londýnské čtvrti Tottenham. Pochází z nemuzikální rodiny a navíc vyrůstala pouze s matkou. Její idoly mezi pěveckými hvězdami byla skupina Spice Girls. Od té doby začala malá Adele vytvářet své první koncerty u sebe v pokoji pro přátelé a svoji matku. Přihlásila se na Brit School for perfoming arts a technology.

Na školu docházela například s Amy Winehouse, Leona Lewis, Jessie J.Po dlouhém náročném období přicházejí nabídky od nahrávacích společností. První významný bod nastal v roce 2007  kdy obdržela cenu kritiků Brit Awards a to ještě zpěvačka neměla ani své první album. Debutové album vychází o rok později (2008). Zpěvačka ho nazvala jednoduše 19. Deska se stala jedničkou britské hitparády a dobyla první místo prodeje v iTunes a sklidila jednu cenu Brit Awards a dvě ceny Grammy.

Fanoušci se nemohli dočkat druhého alba a tak o tři roky později (2011) byla vydaná druhá deska s názvem 21. V Británii se prodalo více než 4,5 milionů kusů a po celém světě přes 20 milionů. Sklidila také dvě ceny Brit Awards a šest cen Grammy.Světová turné sklízela velké úspěchy. Koncert v londýnském  Royal Albert Hall, vychází také na zpěvaččině prvním DVD. Adele moc vztahu neměla, jeden z vážnějších byl s bisexuálem od kterého pochytila inspiraci na tvorbu textů. Vztah byl ukončen o pár měsíců později, jelikož partner vyměnil ženu za muže.

V roce 2012 se zpěvačka seznámila s ředitelem charitativní organizace Drop4Drop Simonem Koneckim. V polovině roku bylo oznámeno že spolu čekají potomka. 19.října porodila syna Angela Jamese. Nastala pauza s koncerty s vystupování a začala se věnovat svému dítěti. Během roku byla oslovena společně se skladatelem Paulem Epworthem složit a nazpívat titulní skladbu k nové bondovce SKYFALL, která byla vydaná 5.října.

Academy Awards jí nominovala v roce 2013  za píseň Skyfall na Oscara. Nominace byly proměněny  na výhru a odnesla si sošku Oscara stějně jako Zlatý globus a Brit Awards.

(zdroj: CSFD.CZ, autor - David "EMMY" Piskor)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz