Ace of Base


Ace of Base je švédská popová kapela pocházející z Göteborgu. Současnou sestavu tvoří zpěvačka Jenny Berggren, Jonas Berggren a Ulf Ekberg. Často bývají srovnáváni s další velmi známou švédskou skupinou ABBA. Od svého vzniku v roce 1990 zaznamenali doslova raketový start do světa hudebního byznysu. Debutové album Happy Nation (1993) přineslo hity jako „All That She Wants“, „The Sign“ nebo „Happy Nation“ a hlavně 23 mil. prodaných kusů.

Ace of Base je švédská popová kapela pocházející z Göteborgu. Současnou sestavu tvoří zpěvačka Jenny Berggren, Jonas Berggren a Ulf Ekberg. Často bývají srovnáváni s další velmi známou švédskou skupinou ABBA. Od svého vzniku v roce 1990 zaznamenali doslova raketový start do světa hudebního byznysu. Debutové albumHappy Nation (1993) přineslo hity jako „All That She Wants“, „The Sign“ nebo „Happy Nation“ a hlavně 23 mil. prodaných kusů. Atakovalo první místo albových hitparád hned ve čtrnácti zemích světa, jednu dobu to bylo dokonce nejlépe se prodávající debutové album všech dob.

Povzbuzeni masivním úspěchem pokračovali v nahrávání dalších hitů („Beautiful Life“, „Cruel Summer“) a koncertovali po celém světě. Jejich desky vycházely pod jiným názvem v Evropě a v Americe, a to často i s obměněným seznamem skladeb. Upadající zájem o jejich tvorbu se pokusili oživit vydáním šestnácti největších hitů s názvem Singles of the 90s (v USA vyšlo jako Greatest Hitsa obsahovalo pouze dvanáct skladeb).

Čtvrté, a zřejmě poslední, řadové album Da Capo (2002) nezaznamenalo ze strany fanoušků téměř žádnou odezvu. Přední britský label Polydor dokonce odmítl distribuovat desku v Anglii s jednoduchým odůvodněním: nezájem hudební veřejnosti. Relativně bídné prodeje (cca 450 000 kusů) a v domácím Švédsku až 25. místo v albové hitparádě, to nebylo to, na co byli Ace of Base až doposud zvyklí. Z tohoto důvodu ohlásili následující rok pauzu, jenž trvala až do roku 2006. Od této chvíle už vystupují pouze jako trio, když kapelu opouští Malin Berggren (zpěvačka a zakládající členka).

První koncert po pauze odehráli 15. listopadu 2007 v Jekatěrinburgu. V létě 2008 navštívili řadu zemí v rámci evropského turné - Ukrajinu, Rusko, Dánsko, Norsko nebo Turecko.

(Zdroj: T-music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz