AC/DC


Kapelu založili roku 1973 britští občané Angus a Malcolm Youngovi, ale až po emigraci do Austrálie. Poprvé vystoupili v Sydney 31. prosince 1973 v nočním klubu Chequers. Jsou považováni za průkopníky hard rocku a heavy metalu, sami ale tvrdí, že hrají jen rock'n'roll. Po celém světě zatím prodali na 150 miliónů alb, z toho 68 mil. v USA. V roce 2014 slaví 40 let od založení vydáním nového alba a menším jubilejním turné.

AC/DC jsou „bleskovou“ australskou kapelou, která je vedle Black Sabbath, Deep Purple nebo hudebních vzduchoplavců Zeppelínů, považována za průkopníky hard-rocku a heavy metalu. Sami členové však své hraní označují jako rock'n'roll.

Skupinu založili bratři Malcolm a Angus Youngovi, rodáci ze skotského Glasgow. Ti v roce 1963 zběhli do Austrálie a právě tady svůj úspěšný rockový kolos o deset let později rozhýbali. První vystoupení AC/DC uspořádali na Silvestra 1973 v Sydney, debutové album High Voltage vypustili s vysokým napětím v únoru 1975. V pětičlenné sestavě tehdy působili ještě baskytarista Mark Evans, bubeník Phill Rudd a zpěvák Bon Scott (†1980).

V kapele se v průběhu více jak dvaceti let účinkování vystřídala zvučná jména hard-rockového světa – Chris Slade, Simon Wright a Dave Evans.Do současné sestavy AC/DC patří vedle „kytarových bratrů“ Youngových ještě zpěvák Brian Johnson, baskytarista Cliff Williams a bubeník Phil Rudd. Nejznámější deska AC/DC s názvem Back In Black vyšla v červenci 1980 a prodalo se jí úctyhodných 21 miliónů kopií. K dalším úspěšným nahrávkám se řadí alba Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976), Highway To Hell (1979), Who Made Who (1986) nebo The Razors Edge (1990). Zatím poslední studiové album Black Ice vydali AC/DC v říjnu 2008.

(zdroj: -  T-music)

1973
Malcolm Young - rytmická kytara
Angus Young - sólová kytara
Dave Evans - zpěv
Colin Burgess - bicí
Neil Smith - basová kytara

1995 - dodnes
Malcolm Young - rytmická kytara
Angus Young - sólová kytara
Brian Johnson - zpěv
Phil Rudd - bicí
Cliff Williams - basová kytara




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz