ABBA


ABBA, jedna z mála západních skupin tolerovaných v komunistickém Československu, byla schopná posluchačům středního proudu zprostředkovat poznatek, co je to kvalitní pop. Fenomén švédského kvarteta přibližuje nově vydaná a vůbec první oficiální fotografická kniha, ve které mezi 600 snímky najdete 100 dosud nepublikovaných fotografií. Anglická verze knihy o 460 stranách ABBA – The Official Photo Book vyšla na jaře 2014.

ABBA je švédská popová skupina založená v listopadu 1970. Tehdy zrodu severské hudební legendy přihlížela jedna göteborgská kavárna a příprava nejmenované kabaretní reklamy. Svou úspěšnou dráhu ABBA originálně zahájila nefalšovaným hudebním Waterloo.

Skupinu ABBA utvořila dvojice zpěvaček: Agnetha "Anna" Fältskog a Anni-Frid "Frida" Lyngstad spolu s hudebníky Bennym Anderssonem a Björnem Ulvaeuems. Název kapely vznikl spojením začátečních písmen jmen členů.

Kýžený úspěch přišel s rokem 1974 a vítězstvím v mezinárodní soutěži Eurovision Song Contest, kde kapela zabodovala se songem Waterloo. Zajímavostí je, že o rok dříve ABBA s písní Ring, Ring neprošla ani národním kolem téhož hudebního klání. Stejnojmenné debutové album ABBA vydala koncem března 1973, úspěchu však dosáhlo až díky svým následným reedicím. Průlomová první deska Waterloo (1974) vyslala do světa vedle titulního eurovizáckého triumfu i další velký song Honey, Honey.

V roce 1975 vyšla „klasická“ deska pojmenovaná stejně jako populární čtyřka ABBA a přinesla nesmrtelné hity Mamma Mia, S.O.S., nebo I Do, I Do, I Do, I Do, I Do.
O rok později, v listopadu 1976, vyšla dodnes nejúspěšnější a nejprodávanější studiová deska kapely Arrival. Album se v britské hitparádě udrželo neskutečných 92 týdnů a přineslo i nový nápis s druhým obráceným Béčkem. Vedle úspěšného pilotního singlu Dancing Queen naservíroval i další dlouho znějící hity jako jsou Money, Money, Money nebo Knowing Me, Knowing You. V roce 1977 kapela vydala další desku s názvem The Album s hity Take A Chance On Me nebo Thank You For The Music a vyjela na turné do Austrálie. Tam si vyzkoušela i herecké role ve snímku Abba – The Movie.

Trhliny v úspěšné kariéře přinesly komplikované vztahy obou dvojic. V prosinci 1978 požádali Agnetha a Björn po osmi letech od svatby o rozvod, naproti tomu Frida a Benny se vzali. Jejich svazek však vydržel pouhé tři roky. V dubnu 1979 kapela vydala své šesté studiové album Voulez-vous. Album i přes osobní spory uvnitř kapely navázalo na své úspěšné předchůdce a jenom v Británii se ho během prvního týdne od vydání prodalo na 400 tisíc kopií. Jako singly se prosadily písně Chiqutita, Fernando, Does Mother Know nebo balada I Have A Dream. Zajímavý byl i osud písně Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), která se neobjevila na albu, ale jen na singlu doprovázejícím světovou šňůru kapely. Přesto se stala asi největším hitem tohoto abbáckého období.

V osmdesátých letech kapela vydala poslední dvě desky. Zatímco Super Trouper (1980) s legendární písní The Winner Takes It All vyvolalo slušný ohlas fanoušků, deska The Visitors (1981) plná smutku a melancholie s jediným hitem One Of Us byla pomyslným ústupem ze slávy legendární kapely. V roce 1982 ABBA oslavila dvojalbem svých největších hitů deset let od vzniku kariéry a ohlásila oficiální rozchod.

Od té doby kapela vydala další bestofka, přičemž největší úspěch slaví jejich kompilace ABBA Gold: Greatest Hits z roku 2002, které se po celém světe prodalo na 26 miliónů kopií. Čtvrté nejprodávanější album v UK všech dob si nevídaný úspěch připsalo ještě šestadvacet let po rozpadu kapely, kdy z hitparádového trůnu sesadilo britské miláčky Coldplay s deskou Viva La Vida Or Death And All His Friends.

ABBA prodala kolem 350 miliónů desek po celém světě, nesmrtelnost legendární kapely oživují nejen nové předělávky písní, ale i muzikálové a filmové adaptace (Mamma Mia!, 2008), které se opírají o hity severského hudebního fenoménu.

(zdroj - T-music)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz