Aaron Taylor-Johnson

Datum narození: 13.6.1990 / Místo narození: High Wycombe, Anglie, Velká Británie

Herec Aaron Perry Johnson spatřil světlo světa 13. června v anglickém městě High Wycombe, kde na škole Jackie Palmer Stage School studoval zpěv, jazz a drama. Narodil se do rodiny stavebního inženýra a ženy v domácnosti. Za manželku má režisérku Sam Taylor Wood, s níž se seznámil při natáčení filmu Nowhere Boy. Se svou ženou, která je o celých 23 let starší, má dceru a druhé dítě je právě na cestě

Herec Aaron Perry Johnson spatřil světlo světa 13. června v anglickém městě High Wycombe, kde na škole Jackie Palmer Stage School studoval zpěv, jazz a drama. Narodil se do rodiny stavebního inženýra a ženy v domácnosti. Za manželku má režisérku Sam Taylor Wood, s níž se seznámil při natáčení filmu Nowhere Boy. Se svou ženou, která je o celých 23 let starší, má dceru a druhé dítě je právě na cestě.

S hraním začínal malý Aaron už v šesti letech. Na divadelních prknech ztvárnil například syna Macbetha v představení Macbeth (1999). Po té, co se objevil v několika britských seriálech, přišla v roce 2003 jeho výraznější šance před kamerou. Zahrál si roli pouličního dareby po boku Jackie Chana a Owena Wilsona v akční komedii RYTÍŘI ZE ŠANGHAJE. V roce 2006 se objevil ve filmu režiséra Neila Burgera s názvem ILUZIONISTA. Aaron v něm ztvárnil roli mladého hlavního hrdiny Eisenheima, kterého po většinu tohoto thrilleru hrál Edward Norton. O dva roky později si střihl úlohu dívčího idolu Robbieho v teenagerovské komedii ON JE FAKT BOŽÍ.

Prvním celovečerním filmem ve kterém se Aaron Johnson objevil v hlavní roli bylo v roce 2009 životopisné drama NOWHERE BOY režisérky Sam Taylor-Wood (dnes jeho manželky), kde hrál Johna Lennona. Film vypráví o zpěvákově problémovém dětství. Za tento film získal herec, kromě nominace na cenu BIFA za nejlepší herecký výkon, ocenění Empire Movie Awards za nejlepšího hereckého nováčka. Ve stejném roce se ještě stihl ukázat po boku Pierce Brosnana a Susan Sarandon v dramatu DAR.

Dalším z jeho velkých hereckých počinů byla role teenagera Dave Lizewskiho, který se snaží stát superhrdinou ve filmové adaptaci komiksů od Marka Millera s názvem KICK-ASS (2010). Čtyri měsíce po premiéře filmu bylo oznámeno, že se Aaron Johnson objeví i v pokračování nazvaném KICK-ASS 2: BALLS TO THE WALLS. V psychologickém hororu CHATROOM režiséra Hideo Nakata ztvárnil roli Williama. Zatím jeho poslední filmová role je ve filmu z roku 2011 ALBERT NOOBS, kterou převzal po herci Orlando Bloomovi, který roli odmítl, aby mohl být víc se svou těhotnou manželkou.

V současné době pracuje Johnson, spolu s režisérem Oliverem Stonem na snímku SAVAGES (2012), ve kterém se spolu s Taylorem Kitschem snaží zachránit jejich společnou přítelkyni ze spárů mexického drogového kartelu. Jeho oblíbenými filmy jsou například PULP FICTION, BIG LEBOWSKI, nebo KLUB RVÁČŮ. Za jednoho ze svých idolů označil herce Daniela Day-Lewise.

(Zdroj: csfd.cz - Očko "Mičl" Szyslak)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz