Muzeum sochařské tvorby Olbrama Zoubka

Jiráskova, 570 01, Litomyšl, Tel.: +420 724 063 041, litomysl@pardubice.npu.cz
Litomyšl/Muzea / Galerie - Litomyšl




Stálou expozici obohacují ještě různé sezónní výstavy a zároveň ve sklepeních dozrávají také vynikající vína limitované edice Chateau Litomyšl, takže je možné prohlídku uměleckých děl spojit i s ochutnávkou či nákupem ve vinotéce.

Po rekonstrukci v 70. letech 20. století byly zmíněné sklepy dokonce uzpůsobeny k využití jako kryty pro civilní obyvatelstvo, naštěstí však v tomto smyslu nemusely být nikdy využity.
Veřejnosti byly zpřístupněny až v 90. letech, po nedlouhé expozici útrpného práva sem byla umístěna současná reprezentativní Zoubkova přehlídka. Vystaveno je několik desítek děl z různých tvůrčích období v rozmezí od 60. do 90. let. Umělec zde v období normalizace, kdy nemohl volně tvořit ani vystavovat, spolu s dalšími kolegy výtvarníky – Stanislavem Podhrázským, Václavem Boštíkem a Zdeňkem Palcrem – pracoval na restaurování rozsáhlé sgrafitové výzdoby zámku.Během dlouhých 17 sezón, kdy v Litomyšli pracoval, se zde také podruhé oženil a s městem se natolik sžil (dodnes žije střídavě v Praze a v Litomyšli), že mu poté věnoval početnou sbírku svých děl. V Litomyšli se ale nachází i řada Zoubkových exteriérových prací, např. u bazénku v klášterních zahradách či na místním hřbitově, kde najdeme jeho sochu třeba na hrobě zdejšího malíře Josefa Matičky (1893-1976).

Zámecké sklepení

Velkou sbírku soch z různých tvůrčích období věnoval Olbram Zoubek "svému" městu. Galerie ve sklepení zámku jeho sochami získala náplň, dokonale se snoubící s prostorami. Nyní Vás prostřednictvím audioprůvodců sám Mistr Zoubek expozicí provede.Stálou expozici soch Olbrama Zoubka od 12. dubna 2014 doplnilo "Srdce pro Václava Havla". Uspořádání expozice navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu je Srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel. Na dotykové obrazovce si návštěvníci mohou prohlédnout fotografie zachycující vznik Srdce, několik krátkých videí se záběry piety a vytváření Srdce, a mohou si také prolistovat rozhovor s oběma autory, Lukášem Gavlovským a Romanem Švejdou.

  Otvírací dny
Čas
duben soboty, neděle, státní svátky 10:00 - 16:00 
květen úterý - neděle 10:00 - 16:00
červen úterý - neděle 10:00 - 17:00
červenec - srpen
úterý - neděle 10:00 - 18:00
září úterý - neděle 10:00 - 17:00
říjen soboty, neděle, státní svátky 10:00 - 16:00

Pozn.: Mimo otvírací dobu je prohlídka možna po telefonické domluvě.

Zámecké sklepení 20 - 50 Kč



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz