Prohlídka skanzenu a zahrady


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Krásnou ukázkou venkovského života a dob minulých je skanzen v Červeném Újezdě. Nachází se v zahradách v blízkosti hradu. Můžete sti tu prohlédnout větrný mlýn, sušárnu chmele, zvonici, špejchar, vinný sklípek, salaš, milíř či starý dřevařský katr. Většina staveb je zpřístupněna a nabídne vám ukázku zařízení, nástrojů a techniky, které jsou pro tyto stavby a jejich interiéry typické. V místních ohradách nepřehlédnete stádo ovcí a jehňat.


Areál venkovských staveb tedy skanzen se nachází v zahradách a je, stejně jako muzeum na hradě, ukázkou venkovského života dob minulých.

Většina staveb má přístupné interiéry s ukázkou zařízení, nástrojů a techniky pro ně typické.

Při procházce zahradami, se kromě romantického zážitku, můžete dovědět i něco nového o naší flóře. Je zde totiž vysazeno více jak 1 000 různých druhů dřevin, rostlin a květin a ty méně známé jsou opatřeny cedulkami s popiskem.

Z divokých trvalek můžete vidět zvonky i zvony v modrých a bílých barvách, různobarevné lupiny, divoké žluté náprstníky, krásné upolíny, množství plazivých zvonků, první květy letních hořců v mnoha druzích, květu se blížící tolitové hořce, žluté hořce, třezalky, orlíčky v mnoha barvách, venkovní orchdeje hlavně střevíčník pantoflíček.

Na stinných místech je možné vidět více barev denivek, hosty v různých barvách, mohutné červené netykavky, velké žluté kopretiny a již kvetoucí vzácné lilie zlatohlavé. Ve vodě kvetou stulíky, barevné lekníny i krásné žluté plavíny.

Bohaté zastoupení má v zahradách také fauna, tedy zvířectvo. Na hladině rybníka občas uvidíte kapří ploutev. V ohradách a ve výbězích se pasou kozy a ovce, nechybí tu však ani krávy.

Vidět můžete také mnoho druhů ryb různých barev, mloky skvrnité, užovky a vodní želvy.

  Otvírací dny Čas
Celoročně So + Ne 9:00 - 16:00

Pozn.: Od 1.4.2015 do 31.10.2015 je otevřeno i v pátek.


Fotografie a videa

Hrad Červený Újezd

hrad-cerveny-ujezd-1.jpg
Komplex, který dnes plní funkci hradu, muzea a skanzenu, byl vystavěn v roce 2003 a přibližuje venkovský život od 17. do počátku 20. století. Areál leží jen několik kilometrů západně od Prahy v obci Červený Újezd. Kromě romanticky pojatého hradu zde v místní zahradě vznikl také skanzen, který tvoří ukázku venkovského života našich předků. Zahradní flóru tvoří na 1 000 druhů rostlin, z říše zvířat lze zde vidět zástupce skotu.
Mapa - Hrad Červený Újezd

U Větráku, 273 51, Červený Újezd

Telefon: +420 312 698 924
E-mail: info@hrad-cervenyujezd.cz
Web: http://www.hrad-cervenyujezd.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz