Zastavení u "Tří grácií"


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Zastavte se cestou po červené turistické trase, která spojuje Valtice s Lednicí u chrámu Třech grácií - má tvar půlkruhovitého ochozu, jejž podpírá dvanáct jónských sloupů. Ve stěně je rovněž tucet výklenků. Z nich na krásné panny na „nádvoří“ koukají alegorické sochy klasického umění a věd. Zezadu je k chrámu přistavěn sál s toskánskou lodžií. Obyčejný turista se dovnitř nedostane, ale to mu vzhledem k faktu, že Tři Grácie mrznou i za sněhu venku – na očích, vadit nemusí.


Na Třech Gráciích je zajímavé především to, že ve skutečnosti žádné grácie nejsou. Sousoší zobrazuje trio antických bohyní: Athénu, Afroditu a Artemis. Kromě počátečního písmene jména mají společný lehký úsměv a vnadné baculaté postavičky. Na dnešním přehlídkovém molu by neobstály, ale proti svým „konkurentkám“ ze štětce Patra Pavla Rubense jsou přímo vyhublé. Sousoší vytesal z jediného balvanu Leopold Fischer a původně zdobilo zámecký park v Lednici.

Interiér nepřístupný, exteriéry volně přístupné po celý rok.


Fotografie a videa

Tři Grácie (Lednicko-valtický areál)

tri-gracie-lednicko-valticky-areal-2.jpg
Chrám tří Grácií se nachází asi 5 km severovýchodně od Valtic. Leží na červené turistické trase, která spojuje Valtice s Lednicí a dále pokračuje k Novomlýnským nádržím. Interiér je sice veřejnosti nepřístupný, ovšem dechberoucí exteriér to návštěvníkům bohatě vynahradí. Sousoší trojice nahatých krasavic, které dalo stavbě jméno, zaujme na první pohled. Ztepilé ženy se vypínají na podstavci, umístěném vprostřed parkově upravené paseky. Dokola je obtáčí půlkruhová klasicistní stavba z dílny Jana Karla Engela.
Mapa - Tři Grácie (Lednicko-valtický areál)

691 41, Charvátská Nová Ves

Telefon: +420 733 531 874
E-mail: tic@lednice.cz
Web: http://www.lednicko-valticky-areal.cz/tri-gracie.php

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz