Zámecký park Průhonice

Zámek, 252 43, Průhonice, Tel.: +420 267 750 346, park@ibot.cas.cz
Průhonice/Památky - Průhonice




Zámecký park Průhonice

park-pruhonice-1.jpg
Průhonický park je nejvýznamnějším krajinným prvkem jihovýchodně od Prahy a též důležitým útočištěm všech organismů v této krajině. Mimo významu umělecko-historického je park cenný i dendrologicky, jako sbírka domácích a cizokrajných dřevin – okolo 1600 druhů. Výjimečná je sbírka rododendronů čítající okolo 8000 kusů ve 100 druzích a kultivarech. Průhonický park je Národní kulturní památkou a památkou UNESCO.
Mapa - Zámecký park Průhonice

Zámek, 252 43, Průhonice

Telefon: +420 267 750 346
E-mail: park@ibot.cas.cz
Web: http://www.parkpruhonice.cz


Adresu má známý park v Průhonicích stejnou jako průhonický Botanický ústav AV ČR, ke kterému dnes patří. Je pojat jako sbírka 1 600 druhů dřevin a bylin. Domácí dřeviny tvůrci parku vhodně promíchali s těmi dovezenými z cizích krajů. Vytvořili také systém, ve kterém se skupiny dřevin, stromů a keřů střídají s loukami, rybníky a potoky se slepými rameny. Jednotlivé krajinné útvary zde spojují důmyslně vyprojektované parkové průhledy.

Návštěvníci se v parku mohou pohybovat buď samostatně, anebo s průvodcem po třech různě náročných a dlouhých trasách:

Základní okruh trvá maximálně dvě hodiny a vede od průhonického zámku k Podzámeckému rybníku na Hlavní vyhlídku a loukami se vrací zpět k zámku. Tato trasa se doporučuje v době květu rododendronů.

Hlavní okruh má pět kilometrů a zabere nanejvýše čtyři hodiny. Návštěvníky provede nejzajímavějšími částmi parku od začátku expozic u zámečku až k prostřednímu rybníku Labeška. Prochází pod Alpinem přes Hlavní vyhlídku a po rozsáhlých lučních společenstvech podél Botiče až na hráz Labešky. Odtud vede lesními partiemi zpět k zámku.

Vyhlídkový okruh trvá až šest hodin a mnozí návštěvníci jistě ocení jeho desetikilometrovou délku. Stejně jako předchozí trasy vede parkem od zámku přes nejzajímavější místa až do nejvzdálenějších koutů v bývalé oboře u rybníka Bořín. Trasa tohoto okruhu vede přes všechna vyhlášená vyhlídková místa této průhonické památky.

  Otvírací dny Čas
Leden - Únor Po - Ne 8:00 - 17:00
Březen Po - Ne 7:00 - 18:00
Duben Po - Ne 7:00 - 19:00
Květen - Září Po - Ne 7:00 - 20:00
Říjen Po - Ne 7:00 - 19:00
Listopad - Prosinec Po - Ne 8:00 - 17:00

* Vstup do parku je zpoplatněn. Plné vstupné: 50Kč, Poloviční: 30Kč, Rodinné: 130Kč




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz