Prohlídkový okruh Kostel


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Návštěvnická trasa vychází od vchodu do katakomb do bývalé jezuitské koleje, kde se návštěvníci dozvědí mnoho o historii jezuitů v Klatovech a například také to, jak původně měl jezuitský areál v Klatovech vypadat. Dále prohlídka pokračuje spojovacím zaskleným můstkem – „prampouchem“ od architektky Evy Jiřičné – přímo do sakristie kostela, která je jinak veřejnosti nepřístupná.


V kostele pak průvodce návštěvníky mimo jiné upozorní na barokní nástěnné iluzivní malby malíře Jana Hiebla či na ostatky svatého Oenestina pod bočním oltářem svatého Ignáce.

Klatovský jezuitský kostel je vedle Černé věže architektonickou dominantou města a především se svému římskému vzoru chrámu Il Gesú přiblížil nejvíce ze všech jezuitských kostelů u naší vlasti. Na stavbě kostela se postupně podíleli čtyři velmi slavní architekti barokního období: Carlo Lurago (v Praze upravoval kostel sv. Salvátora na Starém Městě, v německém Pasově přestavoval chrám sv. Štěpána), Domenico Orsi (pracoval na stavbě pražského Klementina či jezuitské koleji v Kutné Hoře) a vše nasvědčuje tomu, že zde působili také Kryštof Dientzenhofer a jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer.

Kostel je zasvěcen Neposkvrněnému početí Panny Marie a zakladateli jezuitského řádu sv. Ignáci z Loyoly. Je majetkem římskokatolické církve, prohlídky proto probíhají v úzké spolupráci s klatovskou farností.

Komentované prohlídky se konají v měsíci červnu o sobotách a nedělích vždy ve 12 a ve 14 hodin. O letních prázdninách jsou pak v plánu ve stejné časy každý den mimo pondělí.

  Otvírací dny Čas Poslední prohlídka
Duben - Říjen Po - Ne 9:00 - 18:00 17:15
Listopad - Březen Po - Pá 11:00 - 16:00 15:15
  So + Ne 9:00 - 17:00 16:15


Klatovské katakomby

klatovske-katakomby-1-1.jpg
Klatovské katakomby najdete pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce. Jedná se o světově unikátní krypty, které jsou důkazem stavitelské a vědecké zručnosti 17. století. Dnes se v nich nachází už jen malá část původního počtu mumií, přiblížit se k nim můžete v rámci této expozice opravdu blízko, pohlédnete tak tváří v tvář lidské minulosti, která zde zanechala svůj otisk.
Mapa - Klatovské katakomby

Denisova, 339 01, Klatovy

Telefon: +420 376 320 160
E-mail: rezervace@katakomby.cz
Web: http://www.katakomby.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz