Polabské muzeum – Památník krále Jiřího z Poděbrad (zámek)

Jiřího náměstí, 290 01, Poděbrady, Tel.: +420 325 612 640, info@polabskemuzeum.cz
Poděbrady/Muzea / Galerie - Poděbrady




Polabské muzeum – Památník krále Jiřího z Poděbrad (zámek)

zamek-podebrady-1.jpg
Polabské muzeum představilo v roce 2014 novou expozici v poděbradském zámku. Hradní kaple s výjimečnými gotickými nástěnnými malbami seznamuje s rodem, životem a odkazem českého krále Jiřího z Poděbrad. Zároveň je zde představen vývoj Poděbrad a okolí v době Jiřího z Poděbrad. Druhá část expozice je věnovaná čelnému představiteli generace Národního divadla, sochaři Bohuslavu Schnirchovi (1845-1901).
Mapa - Polabské muzeum – Památník krále Jiřího z Poděbrad (zámek)

Jiřího náměstí, 290 01, Poděbrady

Telefon: +420 325 612 640
E-mail: info@polabskemuzeum.cz
Web: http://www.polabskemuzeum.cz/uvod-podebrady/pamatnik


Polabské muzeum, za významné finanční podpory Středočeského kraje a ve spolupráci s Univerzitou Karlovou v Praze - Ústavem jazykové a odborné přípravy, provedl v roce 2014 rekonstrukci prostor Památníku krále Jiřího z Poděbrad, umístěném na zámku v Poděbradech. V rekonstruovaných prostorách vznikla nová stálá expozice Polabského muzea věnovaná období středověku na Poděbradsku a době Jiřího z Poděbrad, jeho mírovým snahám a odkazům.

Další část expozice je věnována bohatému dílu sochaře Bohuslava Schnircha, mj. autora jezdecké sochy krále Jiřího z Poděbrad.

Vznik Polabského muzea, podobně jako řady dalších muzeí, souvisel s přípravami na velkou celonárodní Národopisnou výstavu českoslovanskou v  roce 1895. Po skončení Národopisné výstavy se do Poděbrad vrátila jen nepatrná část zde sebraného materiálu, která se stala spolu s významným  darem soukromých sbírek poděbradského lékárníka Jana Hellicha základem sbírek budoucího poděbradského muzea.

Největší zásluhu na založení poděbradského muzea v roce 1902 má poděbradský lékárník a význačný všestranný regionální  badatel Jan Hellich, který stál v čele muzejního spolku od jeho založení až do své smrti v roce 1931.

V roce 1903 byly sbírky muzejního spolku nainstalovány v podkrovních prostorách hotelu Záložna. Po přemístění žáků do nově postavené školy byla  v r. 1906 uvolněna pro muzeum celá budova staré školy u kostela, ve které se poděbradské muzeum nachází dosud.

Význam osobnosti Jana Hellicha pro poděbradské muzejnictví i regionální bádání byl vyjádřen v roce 1926, kdy městská rada v Poděbradech navrhla pojmenovat muzeum po svém zakladateli. Od 1. května 1956 se Hellichovo muzeum stalo součástí nově zřízeného Krajského vlastivědného muzea Pražského kraje se sídlem v Poděbradech. Po přenesení  krajského střediska do Prahy k 1. lednu 1959 se opět poděbradské muzeum osamostatnilo a stalo se městským zařízením s názvem Městské muzeum Lázní Poděbrady.

Další změna nastala po 1. lednu 1964, kdy se poděbradské muzeum stalo Oblastním muzeem v Poděbradech se statutem střediska muzejní a vlastivědné práce pro okresy Nymburk, Kolín, Mladá Boleslav a Mělník. Oblastní muzeum v Poděbradech přešlo od 1. ledna 1974 pod správu a řízení ONV v Nymburce jako Polabské muzeum v Poděbradech s okresní působností. Okresním úřadem v Nymburce bylo Polabské muzeum zřizováno až do 31.12. 2002. Poté, se zánikem okresních úřadů, přešla k 1.1. 2003 zřizovací pravomoc Středočeskému kraji.

Stálé expozice Památníku krále Jiřího z Poděbrad:

  • Památník krále Jiřího
  • Schnirchova galerie
Možnost průvodce: ano
Nutné výklad objednat: ano
Popisky v jiném jazyce: ne
Doba prohlídky: 45 min.
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
  Otvírací dny Čas
celoročně Út - Ne 9:00 - 17:00



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz